Mogherini želi vidjeti trajan napredak Bosne i Hercegovine ka EU

Srna
Mogherini želi vidjeti trajan napredak Bosne i Hercegovine ka EU
Foto: RTRS / Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović održali su sastanak sa Federicom Mogherini
Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini složila se s članovima Predsjedništva BiH danas u Briselu da je značajno, bez odgađanja, formirati Vijeće ministara i vlasti na svim nivoima, saopćeno je iz Delegacije

Mogherini je izrazila opredijeljenost evropskoj perspektivi BiH i naglasila da do kraja godine želi vidjeti trajan napredak BiH i regiona ka EU.

Istovremeno, BiH treba što prije da preda sve odgovore na Upitnik da bi Evropska komisija finalizovala mišljenje o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

Mogherini, koja se sastala sa tročlanim Predsjedništvom BiH u Briselu tokom njihove prve zajedničke posjete inostranstvu, kao odgovor na njihovu zajedničku poruku opredijeljenosti za put zemlje ka EU, pozdravila je odlučnost da rade zajedno, ističući da će ujedinjenost u njihovom djelovanju biti za dobrobit BiH i svih građana.

U ovom pogledu, uloga Predsjedništva će biti krucijalna u snižavanju političkih tenzija i promovisanju pomirenja, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je neophodno pozabaviti se brojnim izazovima, između ostalog, izbornom reformom, sprovođenjem odluka Ustavnog suda i jačanjem pravosuđa, kao i nastaviti socioekonomske reforme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije