Članovi Predsjedništva nakon susreta s Mogherini: Kandidatski status do novembra

Radiosarajevo.ba
Članovi Predsjedništva nakon susreta s Mogherini: Kandidatski status do novembra
Foto: RTRS / Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović održali su sastanak sa Federicom Mogherini

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović održali su sastanak sa Federicom Mogherini, visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je da su u Briselu ponovljena dva ključna pitanja za BiH - a to su Upitnik EU i formiranje vlasti.

Dodik je sastanak ocijenio kao dobar i uspješan, bez obzira na kompletnu situaciju u BiH.

"Konsenzus je evropski put. Kasnimo sa upitnikom, procedurama, ali bila je prilika da obavijestimo da je sve dogovoreno oko odgovora, da su ostali prevodi i da će to biti gotovo za 20-30 dana. EU Parlament će donijeti mišljenje o BiH - čime će se zatvoriti procedura za mogući kandidatski status", poručio je Dodik, prenosi N1.

On je kazao da će BiH do 1. novembra pokušati da dođe do kandidatskog statusa.

„Na sastanku mogle čuti teme koje se tiču formiranja vlasti u BiH. Jasno smo čuli da je Evropska komisija zainteresovana za brzo formiranje vlasti, i da je NATO izvan domena. Trebalo bi izbjeći pitanje uslovljavanja izbora novih organa vlasti, prije svega Vijeća ministara", izjavio je Dodik.

On je želio istaknuti da su unutrašnja pitanja u BiH vezana za reformsku agendu, to treba da se radi.

"Sve smo to pomenuli, upitnik i formiranje vlasti su ključne. Isticale su kolege i regionalne probleme, poput Pelješkog mosta, oni su koristili to svoje individualno pravo", naveo je Dodik.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je nakon sastanka istakao da Evropska komisija želi da naša zemlja dobije status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji do 1. novembra.

"Ova godina i mandat Evropske komisije će do 1. novembra biti iskorišteni kako bi države napravile iskorak ka Evropskoj uniji. Nema dileme da Evropska komisija želi da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status najkasnije do 1. novembra ove godine", naglasio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije