SDA odgovorila Milanoviću: Pokušaj uspostave tzv. HB završio je u Hagu kao UZP

5
Radiosarajevo.ba
SDA odgovorila Milanoviću: Pokušaj uspostave tzv. HB završio je u Hagu kao UZP
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Press SDA, Sarajevo, 5. maj 2022.

SDA izdala je saopštenje kojim su se osvrnuli na nedavne izjave predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića, koji dovodi u pitanje teretorijalni integritet i suverenitet BiH.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Svakodnevne izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, kojima se flagrantno miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, s omalovažavanjem govori o njoj i vrijeđa Bošnjake, mogu samo odmoći prijeko potrebnom popravljanju odnosa između dvije zemlje i izazvati dodatne nepotrebne tenzije", saopćeno je iz ove stranke.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Iz SDA navode da "njegove najave o tome da 'jesen neće biti mirna', pa i huškanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine da krenu u 'osnivanje samouprave', prijetnja su stabilnosti i miru u cijeloj regiji".

"Milanović bi morao biti svjestan da zagovaranje ratnih ciljeva oživljavanjem tzv. 'hrvatske republike herceg bosne', može imati nesagledive posljedice. Pokušaj kreiranja etnički čistog hrvatskog entiteta na tlu države Bosne i Hercegovine završio je presudom protiv kompletnog političkog i vojnog vrha tzv. 'herceg bosne', kao i dijela političkog i vojnog vrha Hrvatske za udruženi zločinački poduhvat (UZP)", upozoravaju iz SDA.

Kako nadalje navode, "bilo bi neophodno da predsjednik Hrvatske pažljivo pročita presudu Haškog tribunala kojom su presuđeni Jadranko Prlić, Milivoj Petković, Bruno Stojić i drugi, da se suoči sa zločinima koji su počinjeni u ime ideje koju on trenutno zagovara".

"Od Milanovićevih istupa korist nema niko, osim možda njega i njegove lične kampanje. Štetu mogu imati svi, a ponajviše oni koje svojim izjavama ohrabruje da pokušaju ostvariti neostvarive ciljeve podjele Bosne i Hercegovine", poručuju iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije