BiH / SDA: Premijer RS-a i dalje na slobodi, a Bošnjake hapse na osnovu klimavih indicija

22. 09. 2020. u 16:21:00 Fena

Shares: 66

Inertnost koju je Tužilaštvo BiH, na čelu sa Gordanom Tadić, pokazalo u slučaju uloge premijera entiteta RS Radovana Viškovića u počinjenju genocida u Srebrenici predstavlja nedopustiv odnos kojim se dodatno urušava kredibilitet ove pravosudne institucije, saopćila je danas Stranka demokratske akcije (SDA).

"Činjenica je da nakon što su objavljeni navodi iz svjedočenja pred Sudom BiH, ali i Haškim tribunalom, koji inkriminiraju Viškovića, Tužilaštvo nije poduzelo faktički ništa. Sama obavijest da su već ranije 'formirali predmet' znači samo da već duži period izbjegavaju poduzeti konkretne radnje, što je samo po sebi protuzakonito i skandalozno", navodi se u saopćenju.

Očigledno je, smatraju u SDA, da je ova inertnost i pasivnost Tužilaštva u slučaju Višković politički motivisana, te da je Gordana Tadić u Tužilaštvo uvela dvostruke standarde, po kojima se premijera RS-a ne hapsi čak i nakon sumnjičenja za najteži oblik ratnih zločina, dok se bošnjačke funkcionere hapsi i progoni na osnovu klimavih indicija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)