SDA o izvještaju Europskog parlamenta za BiH: Jasno je kuda se trebamo kretati

4
Radiosarajevo.ba
SDA o izvještaju Europskog parlamenta za BiH: Jasno je kuda se trebamo kretati
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Glavni odbor SDA

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja odluku Evropskog parlamenta o usvajanju Izvještaja o Bosni i Hercegovini.

"Naročito važnom smatramo čvrstu podršku Parlamenta evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine, te poziv Evropskom vijeću da podrži evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine odobaravanjem kandidatskog statusa.

Ističemo činjenicu da je dominantna većina zastupnika u Evropskom parlamentu prepoznala potrebu usklađivanja ustavnog okvira i izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine sa evropskim demokratskim standardima", naveli su danas u saopćenju.

Dodali su da je odbacivanje amandmana parlamentaraca iz Hrvatske i evropskih ultradesničarskih stranaka, kojim se od Bosne i Hercegovine traži dodatno produbljivanje diskriminacije u izbornom procesu i nametanje standarda koje je Evropa davno odbacila, jasna je poruka u kojem pravcu se buduće reforme Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini trebaju kretati.

"SDA ponavlja bezrezervnu opredijeljenost za evropski put Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva i ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te postupno preuzimanje evropske pravne stečevine i svih obaveza na tom putu", saopćeno je danas iz ove stranke.

Podsjetimo, Europski parlament glasao je danas o godišnjem izvještaju o Bosni i Hercegovini, u kojem se ocjenjuje napredak zemlje i izazovi prema europskim integracijama.

U izvještaju usvojenom u četvrtak, Europski parlament pozdravlja predanost Bosne i Hercegovine u napretku na putu ka EU, ali zahtijeva daljnje značajne reforme. Eurozastupnici su pozvali Europsko vijeće da nastavi podržavati europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, "uključujući slanje pozitivne političke poruke o dodjeli statusa kandidata".

Dodajmo i da su članovi hrvatske delegacije unutar Europske pučke stranke (EPP / HDZ), Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko glasali protiv konačnog teksta izvještaja, jer isti, kako su saopćili, "ne sadrži pojam konstitutivnih naroda".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije