Evropski parlament: Koji političari iz Hrvatske su glasali protiv izvještaja o BiH

4
Radiosarajevo.ba
Evropski parlament: Koji političari iz Hrvatske su glasali protiv izvještaja o BiH
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Europski parlament glasao je danas o godišnjem izvještaju o Bosni i Hercegovini, u kojem se ocjenjuje napredak zemlje i izazovi prema europskim integracijama.

U izvještaju usvojenom u četvrtak, Europski parlament pozdravlja predanost Bosne i Hercegovine u napretku na putu ka EU, ali zahtijeva daljnje značajne reforme. Eurozastupnici su pozvali Europsko vijeće da nastavi podržavati europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, "uključujući slanje pozitivne političke poruke o dodjeli statusa kandidata".

No, članovi hrvatske delegacije unutar Europske pučke stranke (EPP / HDZ), Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko glasali su protiv konačnog teksta izvještaja, jer isti, kako su saopćili, "ne sadrži pojam konstitutivnih naroda".

"Svi zastupnici Europske pučke stranke podržali su amandmane koji su uključivali referencu na konstitutivne narode. S druge strane, osim četiri člana SDP-a, niti jedan član Kluba socijaldemokrata nije to podržao, a uz Valtera Flegu, za je glasovao samo jedan kolega iz Kluba Renew", saopćeno je.

Kao osvrt na glasanje, Klub HDZ-a je objavio sljedeću izjavu:

"Ustavni koncept konstitutivnih naroda ključno je načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i presudan je za strukturu i funkcioniranje Bosne i Hercegovine. U nekoliko navrata, Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu istaknuo je važnost ovog pojma. Međutim, pod jakim pritiskom lijevog spektra Europskog parlamenta, uglavnom od strane S&D i Zelenih, pojam konstitutivnih naroda nije usvojen u konačnom tekstu Izvješća. Nažalost, nedovoljan angažman SDP-ovih zastupnika u okviru grupacije socijalista, a po pitanju zagovaranja interesa hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, očito je doprinio tome da je element konstitutivnosti izostavljen iz konačnog teksta Izvješća.

Europski parlament veliki je zagovornik europske perspektive Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja zapadnog Balkana, ali usvojeno izvješće šalje zbunjujuću poruku našim partnerima u regiji i razilazi se s duhom ranijih parlamentarnih rezolucija. Nakon više od 6 godina, ovo je prvi put da Europski parlament izravno ne poziva na poštivanje prava konstitutivnih naroda, što je jasan korak unatrag nakon cjelokupnog napretka postignutog u Bruxellesu. Ukidanje pojma konstitutivnih naroda kao jednog od temelja zemlje, dovelo bi do toga da zemlju rascijepe suprotstavljene snage separatizma i unitarizma.

Nastavljamo podržavati napore Komisije, visokog predstavnika Borrella i veleposlanika Sattlera, koji su zajedno sa svojim američkim kolegama uključeni u pronalazak napretka u potrebnoj izbornoj reformi. Pozdravljamo njihovu predanost i nadamo se da će uskoro biti pronađeno rješenje koje će omogućiti jednaku političku zastupljenost tri konstitutivna naroda na svim razinama", ističe se u njihovom saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije