Šef Evropskog parlamenta: Dopustiti državama zapadnog Balkana da postanu članice EU

4
Radiosarajevo.ba
Šef Evropskog parlamenta: Dopustiti državama zapadnog Balkana da postanu članice EU
FOTO: Arhiv / David Sassoli

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli pozvao je da se dopusti državama Zapadnog Balkana ulazak u Evropsku uniju, nazivajući proširenje “pozitivnim projektom za mir i prosperitet“.

“Proširenje može donijeti ogromne koristi kako regiji, tako i Evropi u cjelini i pomoći osigurati stabilan, prosperitetan i miran kontinent“, rekao je on za Funke Mediengruppe., a prenosi Aljazeera.net.

Tempo će, dodao je, ovisiti o ispunjavanju pristupnih kriterija.

Reforme još uvijek trebaju biti provedene u svakoj od ovih zemalja“, istaknuo je predsjednik EP-a i dodao kako “EU također mora održati svoja obećanja i prepoznati napredak“.

Šest država želi u Uniju

Države Zapadnog Balkana uključuju Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, navode agencije.

Evropska unija već vodi pregovore o pristupanju EU s Crnom Gorom i Srbijom, dok su Albanija i Sjeverna Makedonija službeni kandidati, a Bosna i Hercegovina i Kosovo smatraju se potencijalnim kandidatima za pregovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije