Europski parlament usvojio rezoluciju za BiH: Podrška suverenitetu i putu ka EU

21
Radiosarajevo.ba
Europski parlament usvojio rezoluciju za BiH: Podrška suverenitetu i putu ka EU
Foto: EPA-EFE / Uoči sjednice Evropskog parlamenta

U izvještaju usvojenom u četvrtak, Europski parlament pozdravlja predanost Bosne i Hercegovine u napretku na putu ka EU, ali zahtijeva daljnje značajne reforme.

Razmatrajući izvještaje Europske komisije o Bosni i Hercegovini za period 2019-2020, eurozastupnici su, kroz formu rezolucije i sedam poglavlja, pozvali Europsko vijeće da nastavi podržavati europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, "uključujući slanje pozitivne političke poruke o dodjeli statusa kandidata".

Kako se navodi, prepoznaju se koraci koje je Bosna i Hercegovina poduzela za rješavanje ključnih aspekata Mišljenja Komisije o prijavi zemlje za članstvo u EU, ali podsjećaju da je učinkovito funkcioniranje neovisnih i odgovornih demokratskih institucija preduslov za napredak u procesu integracije u EU, uključujući dobivanje kandidatskog statusa. Reforme na području demokratske funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prava i javne uprave ključne su, dodaju oni.

"S obzirom na pokušaje potkopavanja državnosti i ustavnih vrijednosti države, Parlament izražava snažnu potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i neovisnosti Bosne i Hercegovine podsjećajući da put ka članstvu u EU ovisi o održivom miru, stabilnosti i značajnom pomirenju koje podupiru demokratsku demokraciju. i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine", saopćeno je.

Ustavne i izborne reforme

Zastupnici u Parlamentu ističu da Bosna i Hercegovina mora riješiti nedostatke u svom ustavnom okviru i krenuti naprijed reformama kako bi zemlju transformirala u potpuno funkcionalnu i inkluzivnu državu.

Izvještaj također poziva vlasti da nastave uključive pregovore o izbornoj reformi, uklanjajući sve oblike nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu. Naglašava se da je sporazum postignut u vezi s izborima u Mostaru omogućio građanima grada da prvi put nakon 2008. godine glasaju na lokalnim izborima 2020. godine.

Migrantski pritisak

Zabrinuti zbog pojačanog "migrantskog pritiska" koji je doveo do ozbiljne humanitarne situacije, europarlamentarci pozivaju na koordiniran, strateški odgovor na nacionalnom nivou, kako bi se poboljšalo upravljanje granicama i izgradili odgovarajući prihvatni kapaciteti u cijeloj zemlji. Da bi se učinkovitije borili s prekograničnim kriminalom, bitna je bliža saradnja sa susjednim zemljama i relevantnim agencijama EU-a, naglašavaju eurozastupnici.

Izvjestitelj Paulo Rangel (EPP, Portugal) rekao je:

„Bosna i Hercegovina je u srcu Europe, a njena raznolikost u srži je europske DNK. Potrebne su daljnje reforme, nadovezujući se na skroman napredak do danas.

Podržavamo inkluzivni dijalog koji uključuje reforme koje će omogućiti BiH da napreduje na svom europskom putu i stekne status kandidata. To je moguće samo afirmacijom pluralističke prirode Bosne i Hercegovine uz osiguravanje funkcionalne demokracije u kojoj su svi narodi i građani jednaki!"

Izvještaj je usvojen sa 483 glasa za, 73 protiv i 133 suzdržana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije