Tenzije / SDA o nasilju u Pljevljima: Ko s đavolom tikve sadi, čeka ga đavolski scenarij

02. 09. 2020. u 14:09:00 Anadolija

Shares: 0

Stranka demokratske akcije (SDA) oštro osuđuje napade na Bošnjake u Pljevljima i četničke provokacije kojima posljednjih dana svjedoče Bošnjaci, kao i drugi manjinski narodi širom Crne Gore, piše Anadolu Agency (AA).

"S velikom zabrinutošću pratimo izljeve mržnje, netrpeljivosti i ksenofobije koje na ulicama crnogorskih gradova ispoljavaju pristalice velikosrpskih političkih stranaka, a čija su meta prevashodno Bošnjaci", saopćeno je iz SDA uz poruku:

"Slike koje gledamo i poruke koje slušamo, neodoljivo nas podsjećaju na devedesete godine prošlog stoljeća i velika su opomena za ono što bi moglo uslijediti ukoliko velikosrpska ideologija, uz pomoć drugih opozicionih stranaka, uspije zavladati Crnom Gorom."

Na prijetnje "novom Srebrenicom“ u Pljevljima ne smije niko ostati ravnodušan, istakli su iz SDA, niti se takve prijetnje, kako je saopćeno, u ovakvom društvenom ambijentu kakav je nastao u Crnoj Gori nakon proteklih izbora, smiju ignorisati.

Institucije države Crne Gore moraju zaštititi Bošnjake u Pljevljima i hitno identificirati nasilnike jer je potpuno nedopustivo da oni budu prepušteni na milost i nemilost četničkim ekstremistima.

Također, politički lideri u Crnoj Gori moraju nedvosmisleno osuditi ovakve napade, "a vidjeli smo da su to zasad uradili samo predsjednik Milo Đukanović i Bošnjačka stranka, dok ostali uporno izjednačavaju žrtve i nasilnike, pozivajući 'sve strane' na suzdržanost, čime namjerno zamagljuju situaciju i ohrabruju nasilje".

Kako je saopćeno, posebnu odgovornost snose političari Bošnjaci i Albanci bez čijih ruku se ne može ustoličiti ostrašćena nacionalistička vlast koja je svoje lice pokazala u Pljevljima.

"Ko s đavolom tikve sadi mora biti svjestan da izlaže i sebe i vlastiti narod đavolskom scenariju koji smo iskusili u bliskoj prošlosti", zaključeno je u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA