SDA o 9. januaru: 'Tog dana 1992. počela je agresija, etničko čišćenje, masovni zločini i genocid'

16
Fena
SDA o 9. januaru: 'Tog dana 1992. počela je agresija, etničko čišćenje, masovni zločini i genocid'
Foto: SDA / Sastanak u centrali stranke

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je presudio da 9. januar ne može biti "Dan RS", sa jakim razlozima za takvu odluku.

Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, saopćila je danas Stranka demokratske akcije. 

Uz to, dodaju, 9. januar i razlozi zbog kojih su vlasti entiteta RS odlučile da ga obilježavaju kao Dan RS je diskriminatoran u svojoj suštini i u načinu na koji se obilježava. Entitet RS nije, niti može biti entitet samo jednog naroda.

Kurtćehajić: 'Proces razbijanja BiH započeo je Radovan Karadžić, a nastavio Milorad Dodik'

Kurtćehajić: 'Proces razbijanja BiH započeo je Radovan Karadžić, a nastavio Milorad Dodik'

"Unatoč presudi koja je konačna i obavezujuća vlasti entiteta RS nastavljaju sa obilježavanjem ovog dana, direktno kršeći odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te uz to organizirajući i parade sa dugim cijevima i oklopnim vozilima, čime namjerno izazivaju dodatne tenzije. Radi se o neupitnom i flagrantnom antidejtonskom djelovanju", stoji u saopćenju. 

SDA traži od PIC-a, OHR-a i EUFOR-a da konačno počnu u punom kapacitetu koristiti mandat i izvršavati obaveze ustanovljene Dejtonskim mirovnim sporazumom. Oni su u skladu s tim mandatom dužni da bez ikakvog kalkulisanja i odlaganja sanckionišu sve one koji organizovanjem proslave neustavnog Dana RS i militarističkih parada žele isprovocirati incidente i narušiti stabilnost u Bosni i Hercegovini.

"Također, od Tužilaštva Bosne i Hercegovine tražimo da prestane kalkulisati i da konačno pokrene krivične postupke protiv osoba odgovornih za kršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Radi se o krivičnom djelu koje je sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u kojem je navedeno da službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koje odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", navodi se.

MUP RS-a poslao poruku građanima koji žele doći u Istočno Sarajevo da "obilježe 9. januar"

MUP RS-a poslao poruku građanima koji žele doći u Istočno Sarajevo da "obilježe 9. januar"

Građane Bosne i Hercegovine SDA poziva da ne nasjedaju na provokacije, jer cilj onih koji na ovakav način krše ustavne i zakonske odredbe i organiziraju parade jeste da izazivu incidente i ugroze mir i stabilnost.

"Ono što cjelokupna javnost može i treba raditi jeste da traži odlučnu akciju onih koje na to obavezuje Dejtonski mirovni sporazum i Krivični zakon Bosne i Hercegovine, kako bi nakon višegodišnjeg kukavičkog kalkulisanja konačno počeli raditi svoj posao", saopćila je SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije