Kurtćehajić: 'Proces razbijanja BiH započeo je Radovan Karadžić, a nastavio Milorad Dodik'

18
FENA
Kurtćehajić: 'Proces razbijanja BiH započeo je Radovan Karadžić, a nastavio Milorad Dodik'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Suad Kurtćehajić

Bosanska akademija nauka i umjetnosti "Kulin ban" je danas u Sarajevu organizirala akademski diskurs o temi: "Dodikova secesionistička politika, njene posljedice i kako je zaustaviti".

Predsjednik BANUK-a akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić je ukazao na to da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik personifikacija secesionističke i iredentističke politike u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj da u određenom periodu kada se stvore potrebne pretpostavke podijeli BiH po modelu Češke i Slovačke i nakon toga ostvari zajednicu sa Srbijom kao državom gdje Srbi čine većinu.

Kurtćehajić navodi da jedna od neophodnih pretpostavki za ostvarenje tog cilja jeste ostvariti entitetsko vlasništvo nad zemljištem (poljoprivrednim, šumskim, vodozemljištem) ne osvrćući se na činjenicu da je na osnovu Sporazuma o pitanju sukcesije republika bivše SFRJ od 2001. godine ta imovina pripala BiH.

UŽIVO | U BiH se vraća napajanje električnom energijom, trenutno na 50 posto kapaciteta

UŽIVO | U BiH se vraća napajanje električnom energijom, trenutno na 50 posto kapaciteta

Denis Bećirović: Državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini

Denis Bećirović: Državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini

"U tom smislu Dodika ne zanima ni sukcesija ni presuda Ustavnog suda čije su odluke Ustavom BiH (čl.3.stav.3b ) nadređene entitetima i uz to konačne i obavezujuće. Dodiku je savršeno jasno da se secesija nikada neće moći ostvariti bez vlasništva nad zemljom", navodi Kurtćehajić.

Po njegovim riječima, sa svojim pravnim establištmentom osmislio je cijelu konstrukciju neistina kako bi nepokretnu državnu imovinu uknjižio na entitet RS.

"Velika neistina koju godinama Dodik i protagonisti njegove politike mantraju je da je RS u Dejtonu stvorila BiH zajedno sa entitetom FBiH i da je to osnov vlasništva nad zemljištem kao i unutrašnje suverenosti. I zato se hoće slaviti 9. januar kao datum kad su bosanski Srbi protivustavno 1992. godine stvorili paradržavu, tada nazvanu Republika srpskog naroda u BiH koja je u augustu promijenila naziv u Srpska republika, a u septembru iste godine u Republika srpska", navodi Kurtćehajić.

Visoki predstavnik BiH o Danu RS: 'Obilježavanje 9. januara je neustavno'

Visoki predstavnik BiH o Danu RS: 'Obilježavanje 9. januara je neustavno'

Po njegovim riječima, unatoč više presuda Ustavnog suda da se taj dan ne može slaviti kao Dan entiteta RS, što podliježe krivičnoj sankciji za koje je propisana minimalna kazna zatvora od šest mjeseci, Dodik sa svojim istomišljenicima nastavlja da prkosi zakonu ismijavajući time pravosudni sistem BiH.

Akademik Suad Kurtćehajić, između ostalog, predlaže probosanskim političkim snagama da se čim prije usmjere na dobijanje savjetodavnog mišljenja od strane Internacionalnog suda pravde u Hagu da li je postojanje entiteta RS nakon svih presuda oba suda u Hagu u skladu sa međunarodnim pravom.

BANU, akademski diskurs
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: BANU, akademski diskurs

"U isto vrijeme, poslati jednog Bošnjaka i Hrvata u Strazbur prema Sudu za ljudska prava sa pravnom ekipom i tužbenim zahtjevom s pitanjem: da li se jedan entitet može zvati ekskluzivno po jednom narodu s obzirom na činjenicu da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati kao i drugi narodi i građani BiH ravnopravni na cijelom prostoru BiH kao i prostoru oba entiteta i uz navođenje brojnih dokaza da Srbi u BiH to smatraju ekskluzivnim prostorom prije svega srpskog naroda, a tako se i ponašaju", kazao je Kurtćehajić.

On ističe da se po pitanju imovine "ne smije Dodiku ništa popustiti".

"Bosni i Hercegovini pripada u vlasništvo sve ono što i drugim državama nastalim na tlu ex Jugoslavije, jer sukcesor nisu entiteti već država BiH", smatra Kurtćehajić.

Po njegovim riječima, suština svih ovih radnji je da se stane na kraj procesu uništenja i razbijanja BiH, "koji je započeo Radovan Karadžić, ali nije završio i koji nastavlja Milorad Dodik".

"Na potezu su naši izabrani predstavnici vlasti, ali i visoki predstavnik kao i međunarodna zajednica kojoj iznova treba ponavljati ovdje navedene činjenice i mogućnosti", zaključuje akademik Kurtćehajić.

BANU, akademski diskurs
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: BANU, akademski diskurs

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije