Zvizdić o neustavnoj odluci NSRS: 'Državna imovina se može gruntovno knjižiti jedino na državu BiH'

4
Radiosarajevo.ba
Zvizdić o neustavnoj odluci NSRS: 'Državna imovina se može gruntovno knjižiti jedino na državu BiH'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić oglasio se povodom neustavne odluke koju su jučer usvojili poslanici u Narodnoj skupštini RS.

Na sjednici je usvojen Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti po hitnom postupku.

Ovim zakonom se uređuje svojina koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ali ne i svojina koja je do 31. decembra 1991. godine bila upisana kao imovina bivše Socijalističke Republike BiH.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Lagao si, Marko Đuriću'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Lagao si, Marko Đuriću'

Neustavna odluka: NSRS usvojio Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini

Neustavna odluka: NSRS usvojio Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini

Izjavu Denisa Zvizdića prenosimo u cijelosti:

"Državna imovina se može gruntovno knjižiti jedino na državu BiH i s tim procesom treba odmah početi. Jedino Parlamentarna skupština BiH, a ne entiteti, može donijeti Zakon o upravljanju, korištenju ili raspolaganju državnom imovinom.

Pozivam visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da odmah poništi ovu odluku,a ovlašteni podnosioci zahtjeva za ocjenu ustavnosti trebaju odmah po objavi zakona u Službenim novinama zajedno osporiti navedeni zakon pred Ustavnim sudom BiH, jer ovo nije vrijeme za populizam i prikupljanje političkih poena", napisao je Zvizdić.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je na sjednici 22. septembra donio odluku da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS, jer je to nadležnost BiH.

Zakon o nepokretnoj imovini koji je usvojen u sedam tačaka nije jasno definisao pravo vlasništva, ali je ostavljena mogućnost da se konačno pitanje vlasništva nad imovinom uredi posebnim zakonom. Dotad RS, ili drugi subjekti koje odredi Vlada, upravljaju imovinom bivše SRBiH.

Ranije su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović najavili apelacije Ustavnom sudu BiH u vezi ovog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije