SDA, NES i DF traže hitnu sjednicu državnog parlamenta: Razlog - napadi na povratnike u RS

2
Radiosarajevo.ba
SDA, NES i DF traže hitnu sjednicu državnog parlamenta: Razlog - napadi na povratnike u RS
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma PS BiH

Zastupnici opozicije, SDA, NES-a i DF-a, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili su predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Marinku Čavari zahtjev za zakazivanje hitne sjednice ovog doma.

Razlog za zahtjev su učestali napadi na povratnike na području bh. entiteta RS.

Kako se navodi u u zahtjevu, zastupnici ovih stranaka traže da se razmatra Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji BiH.

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

"Javnost u BiH gotovo svakodnevno svjedoči napadima na povratnike nesrpske nacionalnosti u entitetu RS, koji u posljednje vrijeme poprimaju oblik sistematskog djelovanja s ciljem pritiska na povratnike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s očiglednom namjerom da ih se prisili da konačno napuste svoje domove", navodi se u obrazloženju.

Ističu da je u proteklih nekoliko godina, prema zvaničnim evidencijama, zabilježeno čak 120 incidenata u kojima su meta napada bili povratnici u manji bh. entitet. Napominju da su fizički napadi i prijetnje, napadi na vjerske objekte i provokacije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi zabilježeni u gotovo svakom povratničkom mjestu u entitetu RS.

Predlažu da se usvoje zaključci kojima se najoštrije osuđuju napadi na povratnike u RS-u, zatim da se od vlasti entiteta RS, a posebno MUP-a RS-a, traži da efikasno zaštite povratnike od napada, umjesto tolerisanja, a ponekad i ohrabrivanja tih napada.

Njemački medij: Do 2022. godine u RS ubijeno 13 povratnika, hoće li EUFOR reagovati?

Njemački medij: Do 2022. godine u RS ubijeno 13 povratnika, hoće li EUFOR reagovati?

Također, traže donošenje zaključka kojim se od visokog predstavnika u BiH traži da donese zakon kojim će se striktno provesti odredba o proporcionalnoj nacionalnoj zastupljenosti u policijskim strukturama, te da se u skladu s tim izvrši prijem većeg broja Bošnjaka i Hrvata u policijske strukture entiteta RS, odnosno Srba u strukture MUP-a FBiH i kantonalnih MUP-ova.

Od Vijeća ministara bi se predloženim zaključkom tražilo formiranje državnog fonda iz kojeg bi se u narednih pet godina stimulisao angažman policijskih službenika koji žive u FBiH, a rade u RS-u, odnosno policijskih službenika koji žive u RS-u, a rade u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije