SDA najavila krivičnu prijavu protiv Lidije Bradare

9
Radiosarajevo.ba
SDA najavila krivičnu prijavu protiv Lidije Bradare
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predsjedništvo SDA

"Pokušaj političkog i pravnog nasilja koje provode stranke Trojke i HDZ u namjeri da kršeći Ustav FBiH formiraju Vladu FBiH ovih dana bi mogao kulminirati", saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

Najavili su da će podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare.

"Iako rok od 30 dana ističe, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara odbila je da obavi konsultacije sa potpredsjednikom Refikom Lendom u vezi sa sastavom nove Vlade, te je mimo političkog dogovora s potpredsjednikom koji predstavlja Bošnjake potpisala odluku o imenovanju premijera i ministara. 

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

Ukoliko se desi da predsjednica Bradara odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH dostavi Predstavničkom domu bez potpisa oba potpredsjednika, protiv nje će bit podnesena krivična prijava", saopćeno je iz SDA.

Predsjednica Federacije BiH bi, kako navode, ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

"Prijava će biti podnesena i protiv odgovornih osoba u Parlamentu Federacije BiH koje bi eventualno uvele u proceduru neustavni prijedlog odluke.

Poštivanje vladavine zakona, propisanih precudura, a naročito temeljnog pravnog akta - Ustava Federacije BiH, nulti je prioritet i interes svakog građanina koji živi u ovom entitetu. 

Ustavom FBiH su, uz ostalo, definirani i osjetljivi međunacionalni odnosi i balansi, odnosno prava konstitutivnih naroda, uključujući i Bošnjake koji u Federaciji BiH čine 70,4 posto stanovništva i koje u ovoj fazi fomiranja vlasti predstavlja potpredsjednik Lendo. 

Kršenje Ustava vodi ka pravnoj anarhiji i bezakonju sa nepredvidim posljedicama, i ono mora biti zaustavljeno svim dozvoljenim sredstvima", saopćeno je iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije