Refik Lendo: "Neću dati saglasnost za imenovanje Vlade FBiH iz tri razloga"

7
L. M.
Refik Lendo: "Neću dati saglasnost za imenovanje Vlade FBiH iz tri razloga"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Refik Lendo

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo saopštio je da je dobio Odluku o imenovanju Vlade FBiH.

"Od mene se očekuje da li će biti ili neće biti potpis na saglasnost Vlade FBiH. Ja neću dati saglasnost iz tri razloga. Nema pobjedničke stranke, SDA, u tom procesu. Ova odluka je donesena mimo Ustava i bez saglasanosti dva potpredsjednika, to je drugi razlog.

Treći razlog, ja ne znam te ljude koji su predloženi. Ja znam jednog čovjeka iz Tešnja, dobro bi radio svoj posao. Ostale ljude ne znam, nisam imao priliku da vidim detaljno sva imena. Ovo je nepoštivanje Ustava FBiH i ignorisanje bošnjačkog naroda", rekao je Lendo na press konferenciji.

Ramo Isak nakon posjeta: 'Miloradu Dodiku sam poručio da je Banja Luka i moj grad'

Ramo Isak nakon posjeta: 'Miloradu Dodiku sam poručio da je Banja Luka i moj grad'

Kako kaže, ukoliko se ova Odluka usvoji u Parlamentu FBiH, to će biti udar na FBiH.

"Pri zdravoj pameti, Refik Lendo neće glasati za ovakvu Vladu. Od Bradare se može sve očekivati. Nije isključeno da će to biti samo objavljeno u službenim novinama", rekao je Lendo.

Još jednom je ponovio da je SDA pobjednička stranka te pozvao lidere SDA, SDP-a i HDZ-a, Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšića i Dragana Čovića, da razgovaraju i dogovore nova imena.

"Visoki predstavnik je upozorio Čovića, Izetbegovića i Nikšića da se dogovore, ne male stranke", istakao je Lendo.

O današnjim protestima ispred OHR-a, kazao je da građani BiH imaju pravo da visokom predstavniku pokažu da sami odlučuju o unutrašnjim pitanjima.

Refik Lendo o odluci o imenovanju Vlade FBiH

Posted by Radio Sarajevo on Friday, March 31, 2023

Podsjetimo, jutros je predsjednica FBiH Lidija Bradara (HDZ) potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Igoru Stojanoviću (SDP) dostavila Odluku o imenovanju Vlade FBiH.

Kao i Lendo, i Stojanović je izjavio da danas neće dati saglasnost za imenovanje Vlade.

Za Lendu je sporno što u Vladi nema, kako kaže, "pobjedničke stranke". Za Stojanovića su sporna imena Sanje Vlaisavljević kao kandidatkinje HDZ-a za ministricu kulture i sporta, Almin Hopovac iz SDP-a, protiv kojeg je podignuta i optužnica, a koji bi trebao biti ministar unutrašnjih poslova te Anela Kljake iz NES-a, koji je dovođen u sumnju da je počinio izborne prevare.

Refik Lendo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Refik Lendo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije