SDA i HDZ traže izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH

Fena
SDA i HDZ traže izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH
Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije postigao saglasnost o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH koje je predložio Amir Fazlić (SDA) po hitnom zakonodavnom postupku.

O tome će danas zastupnici Doma biti upoznati na sjednici koja je počela u Sarajevu.

Na sjednici 21. marta zastupnici mu nisu dali podršku, odnosno nije bilo dovoljno glasova iz bh. entiteta Republika Srpska, a zastupnici će se danas o njemu izjašnjavati u drugom krugu kada je potrebno da ne bude dvije trećine protiv iz jednog od entiteta da bi zakon bio usvojen.

Problem s izmjenama tog zakona je nastao zbog činjenice da postoji i prijedlog Ministarstva pravde BiH za izmjene tog zakona koje su potrebne zbog implementacije odluke Ustavnog suda koji je prije osam mjeseci neke odredbe zakona proglasio neustavnim.

U obrazloženju tog prijedloga, između ostalog, navodi se da je riječ o usklađivanju odredbe zakona koja govori o svjedoku čiji iskaz, pod zakonskim uvjetima, može biti dokaz optužbe koji će se koristiti u postupku protiv drugih osoba.

Osim toga danas je na dnevnom redu i zahtjev zastupnika HDZ-a Nikole Lovrinovića za razmatranje izmjenama Zakona o krivičnom postupku također po hitnom zakonodavnom postupku.

Njegove izmjene iste su kao i one koje je Klub Hrvata u Domu naroda jučer predložio na razmatranje po hitnom postupku, ali su delegati odlučili razmatrati ga po skraćenoj proceduri.

Kolegij Doma nije postigao saglasnost o prijedlogu zastupnika Nikole Špirića (SNSD) za razmatranje "Stanja sigurnosti u BiH povodom alarmantnih izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića" kao posebnu tačku dnevnog reda sjednice o čemu će se poslanici također danas izjašnjavati u drugom krugu.

Zastupnici bi trebali razmatrati i izmjene zakona o prekršajima, o radu u institucijama, o sportu, o upravnim sporovima BiH te dopune Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Utvrđivanje ovako predloženog dnevnog reda uslijedit će nakon okončanja dijela sjednice u kojem zastupnici postavljaju pitanja, a predstavnici Vijeća ministara odgovaraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije