SDA: Deklaracija Hrvatskog sabora novi nasrtaj na suverenitet BiH

Radiosarajevo.ba
SDA: Deklaracija Hrvatskog sabora novi nasrtaj na suverenitet BiH
0 / Predsjednik SDA Bakir Izetbegović

Stranka demokratske akcije (SDA) usvajanje Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH i evropskom putu BiH smatra direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i štetnim aktom, koji je protivan duhu dobrosusjedskih odnosa, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bavljenje izmjenama Ustava i zakona Bosne i Hercegovine od zakonodavne vlasti susjedne države predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta Bosne i Hercegovine. Nadležnost za zakone Bosne i Hercegovine, pa i Izborni zakon BiH, imaju isključivo tijela zakonodavnih vlasti sačinjena od demokratski izabranih predstavnika građana i naroda Bosne i Hercegovine”, stav je SDA.

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, naglašava se, su kao potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma preuzele obavezu uzajamnog poštivanja suvereniteta, i to je jedini način da se međusobni odnosi, dovedeni u pitanje agresijom na Bosnu i Hercegovinu, stabiliziraju i unapređuju.

Usvojena Deklaracija o položaju Hrvata u BiH

“Hrvatski sabor, nažalost, ulazi i u područje suvereniteta pravosudnih vlasti Bosne i Hercegovine, pokušavajući da utječe na ciljeve rada, između ostalog i po pitanju procesuiranja ratnih zločina”, stav je SDA.

Podsjećaju da je prije nekoliko dana, podnoseći izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, u ime Mehanizma za međunarodne krivične sudove, tužilac Serge Brammertz naglasio da vlasti Republike Hrvatske ne ispunjavaju svoje obaveze u procesuiranju ratnih zločina, te da provode politiku promovisanja nekažnjivosti zločina.

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, navode, treba da ispunjavaju preuzete obaveze prema međunarodnim sudskim tijelima UN-a, sa posebnim aspektom poštivanja presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu, posebno onih koje tretiraju udružene zločinačke poduhvate.

“Umjesto nasrtaja na suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koji nikada neće uspjeti ali će uvijek nanositi štetu, od najveće je važnosti da na temelju istine o prošlosti radimo u interesu pomirenja i uspostavljanja povjerenja radi budućnosti novih generacija. Dobrosusjedske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moguće je graditi samo uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodnog poretka i prava”, stav je SDA.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije