Schmidt uskoro pred Evropskim parlamentom: Traži se objašnjenje izmjena Izbornog zakona

15
Radiosarajevo.ba
Schmidt uskoro pred Evropskim parlamentom: Traži se objašnjenje izmjena Izbornog zakona
FOTO: Fena / Visoki predstavnik Christian Schmidt

Zastupnica Evropskog parlamenta Tineke Strik objavila je putem Twittera kako će Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, doći uskoro u Brisel.

"Upravo potvrđeno - na naš zahtjev, Christian Schmidt će se pojaviti pred Komitetom za vanjske poslove Evropskog parlamenta kako bi razjasnio razloge za donošenje svojih nedemokratskih mjera", objasnila je Strik.

Podsjetimo da su Strik i član njemačkog Bundestaga Boris Mijatović uputili otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu povodom njegove odluke o nametanju izmjena izbornog zakona BiH koji se odnosi na Federaciju BiH zatraživši od njega da povuče odluku te da dopusti da se kroz demokratski proces dođe do rješenja problema u vezi sa izbornim zakonom.

Dodik na mitingu: "Kad se bude odlučivalo o rezoluciji čitav dan ćemo provesti u Srebrenici"

Dodik na mitingu: "Kad se bude odlučivalo o rezoluciji čitav dan ćemo provesti u Srebrenici"

Zatražili su i da objasni špekulacije o koordinaciji sa službenim Zagrebom prilikom donošenja odluke.

Pozvali su Schmidta da elaborira način na koji je njegova upotreba Bonskih ovlaštenja u skladu sa relevantnim odredbama OSCE-a te zatražili i nezavisnu procjenu njegovih prijedloga koju bi sačinio OSCE, između ostalog.

Napomenimo kako je visoki predstavnik 2. oktobra donio izmjene Izbornog zakona BiH, ali je promijenio i Ustav FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije