Schmidt se sastao Stoltenbergom, tema Bosna i Hercegovina

2
Radiosarajevo.ba
Schmidt se sastao Stoltenbergom, tema Bosna i Hercegovina
Foto: OHR / Jens Stoltenberg i Christian Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas u Berlinu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i informirao ga o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini na konferenciji koju je organiziralo Njemačko-atlantsko društvo.

"Visoki predstavnik je upoznao generalnog sekretara NATO-a o najnovijim izazovima u vezi sa institucionalnom funkcionalnošću Bosne i Hercegovine, sa naglaskom na Oružanim snagama BiH i odbrambenim strukturama", saopćeno je iz OHR-a.

Podrška Sjedinjenih Američkih Država OHR-u i Schmidtu je neupitna.

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Prethodno je 15. novembra visoki predstavik o trenutnoj političkoj situaciji i radu koji je potreban za ispunjavanje kriterija i smanjenje učešća međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini razgovarao sa Derekom Cholletom.

Derek Chollete je napisao da je imao jako produktivan sastanak sa visokim predstavnikom u BiH.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovu sposobnost da vrši sva potrebna ovlaštenja, uključujući Bonske ovlasti, sve dok se ne završi Agenda 5+2 i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

"Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku. Žao nam je što Vijeće sigurnosti nije moglo čuti visokog predstavnika Schmidta tokom rasprave o njegovom izvještaju na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604", poručio je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije