Schmidt s članovima Predsjedništva: Niko neće doći izvana i napraviti čudo

15
Radiosarajevo.ba
Schmidt s članovima Predsjedništva: Niko neće doći izvana i napraviti čudo
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Predsjednišvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarali su sa Christianom Schmidtom, novoimenovanim visokim predsjednikom u BiH.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, nije prisustvovao sastanku.

Nakon sastanka, prisutnima se obratio Džaferović.

"Mislim da je važno da BiH mora nastavi reformskim putem i moramo učiniti sve da se to nastavi, a zato i institucije BiH moraju funkcionisati, niko nema pravo opstruisati rad bh. institucija.

Učešće u radu svih nas je Dejtonska obaveza, a Dejton nije švedski sto – mora se provoditi u cijelosti. Hitno treba pristupiti realizaciji 14 prioriteta EU", rekao je Džaferović.

Dalje je nastavio:

"Od predstavnika očekujemo da ispuni u potpunosti svoju obavezu – odlučnost na tom putu u interesu svih naroda. Ravnoteža koja je uspostavljena u Dejtonu je nešto što omogućava da ova zemlja normalno funkcionira.

Trebamo graditi BiH kao cielovitu državu u skladu s Dejtonom i poštivanje svih naroda i svakog čovjeka, bez obzira gdje živio.

Nije dobro što sva tri člana Predsjedništva BiH nisu bila prisutna na sastanku i vjerujem da je Dodik napravio veliku grešku.

Pozivam ga da prestane sa tim, kao i onih koji blokiraju rad bh. institucija, jer to neće pomoći nikome. Puno je posla pred nama i mislim da nema druge alternative – osim ići zajedno naprijed", poručio je Džaferović.

Predsjednišvo BiH - undefined

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Predsjednišvo BiH

Schmidt se također obratio prisutnima.

"Danas sam prvi put zvanično u Predsjedništvu, ovo je prvi sastanak u mom rasporedu.

Obavljat ću dužnost s odlučnošću da pomognem ljudima. Upotrijebit ću svoj utjecaj da to postignem.

Mogu računati i na političku podršku PIC-a. Ja ću kao prvog partnera u svom radu vidjeti Predsjedništvo i bh. institucije. Integritet BiH sa dva entiteta mora biti zaštićen. BiH ćemo vratiti na međunarodnu agendu", poručio je Schmidt.

Konferencija nakon sastanka u Sarajevu - undefined

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Konferencija nakon sastanka u Sarajevu

Naveo je kako mu je žao jer nisu sastanku prisustvovala sva tri člana Predsjedništva.

"Prošle sedmice sam obaviještan da će 3. avgusta biti prisutna sva tri člana, što se nije desilo", naveo je visoki predstavnik.

Ipak, poručio je kako je uvjeren da će se naći prilike kako bi se radilo u interesu građana BiH.

"Nastavit ću razgovarati sa svima i uvjeren sam da ćemo doći do dijaloga. Nije samo da međunarodna zajednica pokaže napredak, već je na svima kako bi radili zajedno do cilja. Ne može se očekivati da će neko dođi izvana i napraviti čudo. Svi moraju sjesti i razmisliti kako doprinijeti. Niko u EU ne može shvatiti da neko ne želi sarađivati. EU je zasnivana na saradnji, identitetima koji se poštuju. Nisam ovdje samo da bih gledao i čekao, već da bih bio aktivan i budite uvjereni da ću to i biti!"; poručio je Schmidt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije