Schmidt ponovo mijenjao odredbe Izbornog zakona BiH, ispravio "tehničku grešku"

12
Radiosarajevo.ba
Schmidt ponovo mijenjao odredbe Izbornog zakona BiH, ispravio "tehničku grešku"
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt izmijenio je odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnosne na to šest članova aktualnog saziva Centralne izborne komisije BiH ostaje do 2027. godine, jer se na njih ne odnose odredbe o penzionisanju.

"Ustanovljeno je da je u tekstu Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine pronađena tehnička pogreška, te shodno navedenom dostavljamo ispravak, kako slijedi:

Neophodno je izvršiti ispravak u tekstu članka 20.16b, tako da se u prvoj rečenici iza riječi: "Centralne izborne komisije" dodaju riječi: "ne podliježu uvjetu za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavcima (1) i (2) članka 2.5a ovog zakona". i interpunkcijski znak zarez (,). 

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

Slijedom navedenog, tekst članka 20.16b glasi: 

"Postojeći članovi Centralne izborne komisije BiH ne podliježu uvjetu za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavcima (1) i (2) članka 2.5a ovog zakona, neće biti u obvezi podnijeti ostavke ili biti razriješeni zbog neispunjavanja uvjeta iz članka 2.5, stavak (6), ako ti uvjeti nisu postojali u vrijeme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uvjete propisane u članku 2.5., stavak (6), točke 6) i 7) ovog zakona", navodi se u odluci.

Prvobitnom odlukom Schmidt je nametnuo odredbe prema kojima bi članovima CIK-a koji napune 65 godina istekao mandat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije