Dodikov ministar ispoštovao odluku Christiana Schmidta o privremenom finansiranju institucija

6
Radiosarajevo.ba
Dodikov ministar ispoštovao odluku Christiana Schmidta o privremenom finansiranju institucija
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Srđan Amidžić

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić koji dolazi iz redova SNSD-a potpisao je privremeno finansiranje institucija BiH postupajući po izmjenama zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.
 
Visoki predstavnik je 7. juna 2022. godine donio odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine. 

Između ostalog, izmjenio je i dio zakona u vezi sa privremenim finansiranjem institucija Bosne i Hercegovine.

"S ciljem obavljanja zakonom utvrđenih aktivnosti budžetskih korisnika, privremeno finansiranje ostvaruje se u iznosu od jedne četvrtine budžeta za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine, u skladu s posljednjim zakonom o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine obavezan je izvršiti ovu odredbu i obavezan je to učiniti blagovremeno.", navodi se u Schmidtovoj odluci.

IDDEEA pozvala općine, banke, službe...: "Više ne trebate građanima tražiti štampane CIPS potvrde!"

IDDEEA pozvala općine, banke, službe...: "Više ne trebate građanima tražiti štampane CIPS potvrde!"

O svemu piše portal Istraga na svom X (nekadašnji Twitter) nalogu.

Odluka koju je potpisao ministar Srđan Amidžić
Foto: Printscreen: Odluka koju je potpisao ministar Srđan Amidžić

"Kadar SNSD-a ministar finansija BiH Srđan Amidžić priznao je odluke Christiana Schmidta iz 2022. godine. Amidžić je, naime, postupio u skladu sa OHR izmjenama Zakona o finansiranju institucija BiH te je, u skladu sa Schmidtovim amandmanima, odobrio novac Centralnoj izbornoj komisiji namijenjen za provođenje lokalnih izbora", navodi se u objavi na X-u.

Dvije godine kasnije budžet BiH nije usvojen na vrijeme pa je ministar finansija Srđan Amidžić iskoristio Schmidtovu izmjenu i donio odluku o privremenom finansiranju i o izdvajanju novca za lokalne izbore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije