Schmidt najavio obraćanje: Hoće li danas nametnuti nove izmjene Ustava i Izbornog zakona?

4
L. M.
Schmidt najavio obraćanje: Hoće li danas nametnuti nove izmjene Ustava i Izbornog zakona?
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt zakazao je za danas u 12 sati obraćanje javnosti, saopćeno je iz OHR-a bez preciziranja o povodu obraćanja. 

Obraćanju mogu prisustvovati samo kamermani i fotografi, bez novinara.

S obzirom da je sinoć u ponoć istekao rok za formiranje Vlade Federacije BiH, očekuje se da Schmidt iskoristi bonske ovlasti i nametne izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Ukoliko Schmidt ne nametne rješenje, Vlada FBiH, koja je trenutno na vlasti, ući će i u drugi tehnički mandat na šta su ukazivali lideri Osmorke. 

Naime, potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) nije želio dati saglasnost za formiranje Vlade u kojoj nema SDA, stranke koja je, kako kaže, pobjednik izbora. Time se, istakao je Lendo, krši izborna volja bošnjačkog naroda.

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta usvojena su dva zaključka HDZ-a i Osmorke.

Prvim je konstantirano da nije formirana Vlada FBiH u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, kako je navedeno u Ustavu FDBiH.

U drugom zaključku se navodi da je trenutna Vlada u tehničkom mandatu te da je potrebno pronaći rješenje za rješavanje krize.

Završena maratonska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH: Evo šta je odlučeno

Završena maratonska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH: Evo šta je odlučeno

S druge strane, na prijedlog Kluba SDA na sjednici je usvojena i Deklaracija Predstavničkog doma o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata sa ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces.

Usvajanjem ove Deklaracije Predstavnički dom poziva visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke kojom bi bio prekršen Ustav FBiH.

Uz to Predstavnički dom je, po ovoj deklaraciji, osudio "kontinuirane tendencije i političke prijedloge i inicijative, bez obzira dolazile one iznutra ili van BiH, čiji je cilj da imaju uspostavu sistema etno-teritorijalne supremacije i obespravljenja manjinski zastupljenih etničkih skupina na pojedinim dijelovima državne teritorije i teritorije Federacije BiH, a koje dugoročno vode do rušenja ustavnog poretka države BiH".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije