Dan "D" za formiranje Vlade FBiH: Sutra ističe rok, u toku susret Schmidta s Bradarom i zamjenicima

1
Radiosarajevo.ba
Dan "D" za formiranje Vlade FBiH: Sutra ističe rok, u toku susret Schmidta s Bradarom i zamjenicima
Foto: Radiosarajevo.ba / Refik Lendo, Lidija Bradara i Igor Stojanović

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za sutra.

Na sjednici će se pred zastupnicima naći informacija predsjednice Vlade Federacije BiH Lidije Bradara (HDZ) o odluci o imenovanju premijera i Federalne vlade.

Sjednicu je zakazalo rukovodstvo Doma, a portal Istraga.ba saznaje da je u ovom trenutku u toku sastanak Christiana Schmidta s predsjednicom i potpredsjednicima FBiH, Igorom Stojanovićem (SDP) i Refikom Lendom (SDA).

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Odluku o imenovanju Vlade potpisala je Bradara, a saglasnost, kako je potvrdio jučer, dao je i Stojanović. Lendo i dalje odbija da dâ svoju saglasnost - da bi odluka bila važeća, sve troje moraju dati saglasnost. 

U odluci koja je dostavljena zastupnicima navode se imena svih kandidata za ministarske pozicije

Prema odluci, kandidat za premijera, kako je već poznato, navodi se Nermin Nikšić.

Odluka koju je potpisala Bradara
Foto: Radiosarajevo.ba: Odluka koju je potpisala Bradara

Nadalje, za njegove zamjenike, predloženi su, kao ministar finansija Toni Kraljević te ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

Za ministra unutrašnjih poslova imenuje se Almin Hopovac, za resor pravde je Vedran Škobić, za energiju, rudarstvo i industriju Adis Bubalo, a za kulturu i sport mnogima sporna Sanja Vlaisavljević.

Potom, za ministricu prometa i komunikacija navodi se Andrijana Katić, za raseljene osobe i izbjeglice Nerin Dizdar, za ministra branitelja i invalida Hasan Handžić, a za zdravstvo Milenko Bevanda.

Tu su još i ministar obrazovanja i nauke Vedran Lakić, ministar trgovine također mnogima sporni Anel Kljako, ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, za ministricu okoliša i turizma Nasiha Pozder, za prostorno uređenje Željko Nedić te za resor poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zuhad Porčić. 

Dodajmo i da rok za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ističe u četvrtak, 6. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije