Schmidt komentirao hoće li sankcionisati Dodika i proslavu neustavnog 9. januara: "Neka provocira"

10
L. M.
Schmidt komentirao hoće li sankcionisati Dodika i proslavu neustavnog 9. januara: "Neka provocira"
Foto: N1 / Chrisitan Schmidt

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, bio je gost na televiziji N1 gdje je kazao da je zadovoljan brzinom formiranja vlasti na državnom nivou i poželio sreću novoizabranim ministrima.

Kazao je i da je optimističan te da u narednih šest mjeseci očekuje donošenje zakona

"Bitno je da i mladi učestvuju i da im ponudimo opciju da ostanu u BiH", smatra visoki predstavnik. 

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Golfom udario dijete na biciklu

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Golfom udario dijete na biciklu

Pismo EU parlamentaraca Christianu Schmidtu: 'Pojasnite odluke o nametanju izmjena izbornog zakona'

Pismo EU parlamentaraca Christianu Schmidtu: 'Pojasnite odluke o nametanju izmjena izbornog zakona'

Iznio je i stav o predsjedniku RS Miloradu Dodiku te o proslavi neustavnog 9. janauara, tzv. dana RS.

"Dodik se mora shvatiti kao dio Bosne i Hercegovine. Stvari poput 9. januara, to se mora promijeniti. 9. januar, koji je na teret žrtava iz Srebrenice, ne mogu dozvoliti da se takve stvari događaju. Dodik je predsjednik RS, multietničkog eniteta u kojem su i Bošnjaci i Hrvati.

Neka provocira. Mi ćemo pokrenuti određene stvari, imam neke stvari u glavi, po tom pitanju nećemo popuštati", kazao je Schmdt.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, prema riječima Schmidta, mora voditi računa jer su sve "oči uprte u nju".

Schmidt govorio o političkoj situaciji u BiH: Zemlja mora iskoristiti historijsku priliku

Schmidt govorio o političkoj situaciji u BiH: Zemlja mora iskoristiti historijsku priliku

"9. januar je manifestacija koja nije u skladu s Ustavom. Nemam ništa protiv toga da RS, kao i FBiH, ima dan koji će slaviti. Ubijeđen sam da će idući 9. januar izgledati drugačije", rekao je Schmdt.

Potcrtao je da se neće 'osvrnuti na onog koji provocira'.

"Informisao sam se ko je bio prisutan na proslavi 9. janaura. To su bili ljudi koji su autobusima došli. Nije to bila tako uspješna manifestacija kako se prikazuje. Ne mogu vam reći detalje, ali ću sigurno nešto uraditi", naveo je Schmidt.

Kazao je da je on, odnosno njegova funkcija, tumač Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Sve te priče o izvornom Daytonu su dimne bombe. Neka Dodik govori i neću mu ništa. On mora raditi za BiH i to je njegov zadatak. Ako to ne funkcioniše, ako se radi protiv BiH, onda to nije dobro. Ni predsjednik Srbije ne podržava 9. januar. On je rekao da priznaje teritorijalni integritet BiH. O tome mora razmisliti i Dodik prije nego što da odlikovanje Putinu. Zamislite, njemu daje orden? Preporučujem mu da se ne približava previše Putinu", smatra Schmidt.

Christian Schmidt: Europska unija treba zaustaviti secesionističke tendencije

Christian Schmidt: Europska unija treba zaustaviti secesionističke tendencije

Kazao je da pitanje korištenja sankcionisanja Dodika koristeći bonske ovlasti, ostaje otvoreno.

Komenitrao je i sastanak u Europskom parlamentu koji je održan u utorak. Podsjetio je da je sastanak održan iza zatvorenih vrata.

"Važno je da se BiH malo i razumije od strane svih u EU. Kažu: "Hajde konačno napravite građansko društvo". Ja im kažem da to ne mogu ja, to mogu samo parlamentarci. Presuda Sejdić-Finci stoji 12 godina, ali to ne mogu ja promijeniti nego Parlamentarna skupština. To nije jednostavna diskusija. Bilo je i podrške, ali i kritike. Ja mogu živjeti i s kritikom", naveo je Schmidt.

Osvrnuo se i na pismo koje su mu uputili europarlamentarci koji su kritikovali njegov rad u BiH te obrazložio zašto je nametnuo izmjene Izbornog zakona u BiH u izbornoj noći. Prema njegovim riječima, nazvao je bh. političare da ih obavijesti o tome te rekao da se na taj potez odlučio kako ne bi utjecao na rezultate izbora.

Izmjene izbornog zakona, kako kaže, nije donio u koordinaciji s državnim vrhom Hrvatske.

"Tu sam odluku pisao ja uz pomoć pravnika i to je moja odluka koju 'nosim na grbači'. Razgovarao sam s Čovićem, Izetbegovićem, Nikšićem u toku priprema, ali sam sam odlučio na kraju", ističe.

Federalna vlada je u tehničkom mandatu više od četiri godine. Schmidt smatra da je odblokirao Federaciju tako što je nominaciju kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH stavio u vremenski okvir od 30 dana.

Emir Ramić pisao Christianu Schmidtu: "Vrijeme je da s riječi pređete na djela"

Emir Ramić pisao Christianu Schmidtu: "Vrijeme je da s riječi pređete na djela"

"Zahvaljujuči mom djelovanju je Ustavni sud FBiH popunjen. Nisam znao kakvi će biti izborni rezultati, to nisam mogao predvidjeti. SDA ima 13 glasova u Klubu Bošnjaka i time ima većinu da imenuje kandidata. To nije blokada, taj slučaj imamo u svim drugim demokratijama. 'Osmorka' i SDA se moraju dogovoriti", rekao je visoki predstavnik.

Zahtijeva da predsjednik FBiH i njegovi potpredsjednici moraju dogovoriti šta će raditi u narednom periodu. Na konstataciju voditelja da će HDZ dobiti predsjednika, a 'osmorka' i SDA dobiti potpredsjednike, te da je teško očekivati dogovor, Schmidt je kazao da uskoro očekuje dogovor ukoliko BiH želi u EU.

"Nećemo sad čekati godinu dana, to ne može biti. Govorimo o pritisku koji se vrši na ove ljude je velik, ali mora im biti jasno da Europa gleda u njih, moraju se dogovoriti o nekom rješenju", kaže Schmidt ističući da su na prvom mjestu država i Dayton, a ne stranke.

Pozivanje SDA na proteste nazvao je neodgovornim ponašanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije