Schmidt iskoristio bonske ovlasti: Nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica

2
L. Memčić
Schmidt iskoristio bonske ovlasti: Nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica
Foto: Printscreen / Christian Schmidt u Srebrenici

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt iskoristio je danas, 20. septembra bonske ovlasti, a svoju odluku saopštio je na press konferenciji u Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica na 20. godišnjicu od osnivanja Centra.

Schmidt je nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari iz 2007. godine kada je visoki predstavnik u BiH bio Christian Schwarz –Schilling, a ovim izmjenama daju se veće ovlasti Memorijalnom centru.

"Vama je poznato da su moji prethodnici i moj ured dali veliki doprinos pri osnivanju centra. Mislim na Wolfganga Petritscha koji je donio odluku o osnivanju centra, zatim na Paddy Ashdowna koji je na fondaciju prenio vlasništvo nad Fabrikom akumulatora", kazao je Schmidt te podsjetio na donošenje pometnutog zakona.

Rukometaši BiH otputovali u Portugal: Evo kada igraju prvi meč baraža za SP

Rukometaši BiH otputovali u Portugal: Evo kada igraju prvi meč baraža za SP

Kada su u pitanju prepreke na putu ka trajnom miru u BiH, Schmidt kaže da ne postoji veća prepreka od nepoštivanja žrtava. Istakao je da je razgovarao sa povratnicima u Srebrenici te potpredsjednikom bh. entiteta RS Ćamilom Durakovićem.

"Mi se moramo suočiti sa poricanjem, revizionizmom historije. Ovaj napor podrazumijeva određene mjere. Želim da zahvalim svim preživjelim, gospođi Muniri (Subašić), njenom timu, gospodinu (Emiru) Suljagiću i međunarodnim faktorima koji su radili na tome da se ovo pitanje ne zaboravi.

Danas donosim odluku i imam u otvorenoj ladici još odluka kojima želim da se pozabavim pitanjem žrtava genocida i statusom samog centra. Odlukama će se uraditi sljedeće:

- Omogućit će se MC Srebrenica da razvija i širi svoje aktivnosti kako bi se spriječilo poricanje genocida.

- Doći će do proširenja centra institutom za obrazovanje i edukaciju.

- Imat ćemo domaći i međunarodni tim koji će se baviti pitanjima genocida", naveo je Schmidt.

OHR objavio odluke koje je nametnuo Schmidt: Pročitajte šta to znači

OHR objavio odluke koje je nametnuo Schmidt: Pročitajte šta to znači

Kazao je da u 'ladicama' ima još jedan set odluka gdje poziva međunarodnu zajednicu i vlasti BiH 'da uzmu stvar u svoje ruke', ukoliko bude prepreka za usvajanje tih materijala, kazao je da će on staviti svoj poziv na njih.

"To uključuje unošenje podataka u krivične evidencije onih koji su osuđeni za genocid i ratne zločine pred međunarodnim sudovima. Druga odluka se odnosi na zabranu izbora i imenovanja na javne funkcije te zabranu dodjeljivanja bilo kakvih nagrada takvim licima", rekao je visoki predstavnik.

Istakao je da mora biti unaprijeđena obuka tužilaca koji rade na procesuiranju ratnih zločinaca.

Podsjetimo, Schmidt je i u februaru 2023. godine izmijenio pomenuti zakon kojim je omogućeno preusmjeravanje viška finansijskih sredstava od nišana i ukopa žrtava genocida u druge svrhe potrebne za funkcionisanje Memorijalnog centra. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije