Schmidt: "Dodik bi sa svojim narodom mogao završiti kao Transdnjestrija, daje pogrešan spin"

9
Radiosarajevo.ba
Schmidt: "Dodik bi sa svojim narodom mogao završiti kao  Transdnjestrija, daje pogrešan spin"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Politika secesionizma vođena od strane predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika predstavlja ključni izazov za političko rješenje koje je okončalo rat u Bosni i Hercegovini 1992-1995, kazao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

"On ne prihvata Bosnu i Hercegovinu, daje pogrešan spin", rekao je Schmidt u intervjuu za Reuters.

"Ovo je opasnost", rekao je Schmidt, koji kao visoki predstavnik također ima krajnju nadležnost za tumačenje mirovnih sporazuma, s moćima da nametne zakone i otpusti zvaničnike koji se smatraju preprekom za mir.

Željko Komšić: Sjaj ljiljana na našim prsima osvjetljuje našoj djeci put u nova vremena

Željko Komšić: Sjaj ljiljana na našim prsima osvjetljuje našoj djeci put u nova vremena

Podsjećaju da je Dodik u augustu optužen od strane državnih tužilaca zbog nepoštovanja odluka Schmidta, nakon što je potpisao dva zakona koja je Schmidt poništio zbog kršenja ustava i uslova mirovnog sporazuma.

Prošlog mjeseca, pro-ruski Dodik je zabranio Schmidtu, kojeg on smatra nelegitimnim izaslanikom jer ga nije podržalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, ulazak u entitet RS, dok su njegovi pristalice pokrenule proteste na međuentitetskoj liniji pod sloganom "Granica postoji".

"On (Dodik) igra sa RS kao da nije postojao Dejtonski sporazum, a to je izazovno i opasno, mi to ne možemo prihvatiti", rekao je Schmidt.

Pročitajte optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića

Pročitajte optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića

Schmidt je rekao da bi Dodik mogao završiti sa svojim narodom u nekoj vrsti Transnistrije, aludirajući na proruski region istočne Moldavije koji se otcepio 1992. godine, ali i dalje nema međunarodnog priznanja.

Također je upozorio da međunarodni partneri koji pregovaraju o putu Bosne prema integraciji u Europsku uniju ne bi trebali pregovarati sa nacionalistom Dodikom o osnovnim pitanjima.

OHR: 'Vlada RS-a pokazuje manjak povjerenja u vlastite građane i želi da ih kontrolira'

OHR: 'Vlada RS-a pokazuje manjak povjerenja u vlastite građane i želi da ih kontrolira'

"Ja čvrsto vjerujem u europsku integraciju, ali ne po cijenama koje određuje Dodik, već po evropskim standardima", rekao je Schmidt.

Također je upozorio na miješanje susjednih Hrvatske i Srbije u unutarnje stvari Bosne, i rekao da ruski saveznik Rusija također može igrati destruktivnu ulogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije