SBIH upozorava: Izostanak odlučne reakcije mogao bi stvoriti negativne posljedice po državu i regiju

2
Radiosarajevo.ba
SBIH upozorava: Izostanak odlučne reakcije mogao bi stvoriti negativne posljedice po državu i regiju
Foto: Stranka za BiH / Semir Efendić (sredina), predsjednik stranke, na sjednici

Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) jučer, 13. septembra, je u Sarajevu održalo 24. redovnu sjednicu na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija u zemlji kao i aktivnosti stranke tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore.

Stranka je donijela četiri zaključka, a mi ih donosimo u cijelosti:

"1. Predsjedništvo SBiH ocjenilo je da je vladajuća struktura na državnom i federalnom nivou pogazila dostojanstvo građana Bosne i Hercegovine, ponižavajući državu pred drugim regionalnim liderima. Takav odnos vlasti rezultira strepnjom građana za budućnost zemlje i novih generacija. Evidentan je potpuni zastoj EU integracija, stagnacija reformi, rast javnog duga i povećanje korupcije. Sraman je odnos prema zdravstvu, radnici i penzioneri žive sve lošije, dok je mladima oduzeta svaka perspektiva. Trenutno stanje je rezultat nemara, nedostatak strategije, vizije i plana aktuelnih vlasti. Suprotno tome, potrebno je svu snagu usmjeriti na podizanje standarda radnika, povećanje minimalne i prosjećne plate kroz rasterećenje privrede, izgradnju infrastrukture i usvajanje neophodnih reformi.

Sloboda izjednačila protiv Veleža: Janketić donio bod u samom finišu utakmice

Sloboda izjednačila protiv Veleža: Janketić donio bod u samom finišu utakmice

2. Bosna i Hercegovina se mora više fokusirati na integracijski proces prema NATO-u kako bi postali dijelom nadnacionalne sigurnosne organizacije i time se uspješno suprotstavili sigurnosnim izazovima. Opasan je i nedopustiv trend da se susjedne države ubrzano naoružavaju, čime se krši i Dejtonski sporazum u kojem je precizirano balansiranje oružanih snaga Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore. Umjesto da se poveća budžet za Oružane snage BiH, koje se trenutno ciljano na sve načine slabe, ministar Helez je dopustio da propadne 30 miliona KM iz budžeta za modernizaciju Oružanih snaga BiH i bolji standard vojnika.

3. Predsjedništvo SBiH utvrdilo je stranačke prioritete i smjernice djelovanja vezane za nastavak kampanje. Od općinskih savjeta Predsjedništvo stranke traži direktnu komunikaciju sa građanima u kojoj će im iznijeti politiku rada a koja će se prvenstveno ogledati u borbi za državu i njene institucije. Još jednom je data puna podrška kandidaturi svih članova stranke koji nastupaju samostalno ili u koaliciji s drugim političkim strankama. Stranka za BiH učestvuje u izborima u 54 grada ili općine, od čega u 10 gradova, većinom u RS, sa drugim političkim strankama. Kandidovano je i devet kandidata za načelnike ili gradonačelnike u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Tuzli, Čeliću, Sapni, Bugojnu, Fojnici, Varešu i Ustikolini, te posredno u Distriktu Brčko i Mostaru. Predsjedništvo naglašava važnost odgovornog djelovanja u vremenu teških odluka i još teže borbe za interese svih građanki i građana BiH.

4. Neprihvatljive su antidejtonske i anticivilizacijske aktivnosti Ministarstva prosvjete i kulture bh. entiteta RS, koje je u nastavne programe osnovnih škola uvelo sadržaje koji glorificiraju ratne zločince. Pozivamo visokog predstavnika u BiH da odmah, u skladu sa svojim ovlastima, donese odluku o zabrani upotrebe nastavnih programa kojim se veličaju ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić i negiraju presude Ustavnog suda BiH o 9. januaru kao Danu RS. Glavni zadatak visokog predstavnika je da spriječi podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Također, pozivamo pravosudne institucije da poduzmu sve mjere u skladu sa zakonom, vlastitim mandatom i obavezama. Prije svih Tužilaštvo BiH je dužno reagovati i sankcionisati odgovorne za podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ugrožavajući mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Izostanak jasne, konkretne i odlučne reakcije moglo bi proizvesti negativne posljedice po državu i regiju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije