SBB: "SDA pravomoćno osuđena zbog laži o Radončiću"

Radiosarajevo.ba
SBB: "SDA pravomoćno osuđena zbog laži o Radončiću"
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Fahrudin Radončić

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu donijelo je presudu kojom se potvrđuje ranija odluka Općinskog suda iz 2014. godine, u dijelu kojim je Stranka demokratske akcije BiH (SDA) osuđena zbog klevete o Fahrudinu Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), saopćeno je iz ove stranke.

Sudovi su obavezali SDA BiH da Radončiću isplati 1.000 KM na ime naknade štete zbog povrede časti i ugleda, jer su o njemu objavljene laži u pamfletuove političke organizacije, koji je pod nazivom „Bosanska stvarnost” besplatno dijeljen uoči općinskih izbora u Bosni i Hercegovini u oktobru 2012. godine.

"Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu utvrdili su da je SDA u svojoj propagandnoj „novini” koja je služila za obračunavanje sa političkim protivnicima, objavila laž da je Radončić radio za UDBA-u i bio špijun pod kodnim imenom Šćepo. U nedavno donesenoj presudi, vijeće sudija  Kantonalnog suda konstatiralo je da je prvostepeni sud potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje i dao jasne i na zakonu zasnovane razloge kada je ustanovio da je o Fahrudinu Radončiću izneseno neistinito izražavanje", saopćeno je iz SBB-a.

Navodi se da je ovo druga pravomoćna presuda kojom je SDA osuđena za iznošenje lažnih navoda o predsjedniku  SBB-a i ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine. Prva pod brojem 65 0 P 314910 18 Gž donesena je 04.11.2019. godine i njome je Kantonalni sud u Sarajevu uvažio žalbu Radončićevih advokata i preinačio prvostepenu presudu u tom predmetu. Vijeće kantonalnih sudija presudilo je tada da se SDA BiH obavezuje na isplatu 1.000.,00 KM naknade štete Fahrudinu Radončiću zbog objavljivanja laži u pamfletu  „Bosanska stvarnost” iz 2012. Godine, kojima se on povezuje sa Naserom Keljmendijem.

"SDA je jedina politička stranka u BiH koja je osuđena za klevetu, i to više puta. Napise o Radončiću godinama je koristila u svojim izbornim kampanjama u nastojanju da na njegovoj diskreditaciji dobije glasove građana Bosne i Hercegovine. U postupcima pred nadležnim sudovima dokazano je da se pri tome služila lažnim navodima", saopćeno je iz SBB-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije