SBB organizirao tribinu "BiH u dvodecenijskoj talačkoj krizi"

Fena
SBB organizirao tribinu "BiH u dvodecenijskoj talačkoj krizi"
Pod nazivom „Bosna i Hercegovina u dvodecenijskoj talačkoj krizi“ održana je danas tribina koju je organizirao sarajevski Kantonalni odbor Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH).

Tribina je za cilj imala, kako je rekao Adis Arapović, identificirati uzroke talačke krize u bh.društvu, a teme su bile: zakon ulice i stranački egzekutori, zatim prikazati koncept krizne situacije u bh. društvu sa aspekta slobode govora i sigurnosti građana.

"Željeli smo prikazati kvantitativne i kvalitativne simptome talačke krize sa aspekta slobode govora i sigurnosti, te razmotriti anatomiju krize kao i ulogu bh. društva, kao i ukazati na zdrave političke snage Bosne i Hercegovine", kazao je Arapović.

Učesnici okruglog stola su bili prof.dr Nedžad Korajlić sa Fakulteta kriminalističkih nauka, prof. dr Filozofskog fakulteta Enver Kazaz, prof.dr Goran Kovačević, Nedžad Latić, novinar,  te Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nedžad Latić je imao dilemu šta je važnije 'sloboda ili sigurnost', te kazao da su građani žudili za slobodom tokom totalitarnih režima a kasnije i okupacije.

"Osvojili smo slobodu, ali ne i to da se građanima garantuje sigurnost i ja sam primjer toga", kazao je pored ostalog Latić i dodao da su građani taoci indolentnog, neodgovornog odnosa vlasti, a dva 'trenda' kriva su za to: korupcija i nepotizam.

Profesor Kazaz je bio izričit u svome izlaganju te kazao da su građani taoci određenih političkih elita ili oligarhija, te da treba mijenjati naše društveno i egzistencijalno stanje koje je trenutno kao 'stanje apsolutne zarobljenosti'.

Istakao je da već dvije decenije traju ustavna i nacionalna kriza, a to je rezultat nedovršenog rata u BiH, te da nacionalističke oligarhije žele u miru, političkim sredstvima, da dovrše taj rat. To je nemoguće.

"Građani BiH su taoci prvobitne akumulacije kapitala, tijesno skopčane sa nacionalizmom i taoci su određenih institucija sistema koje su zarobljene u političke elite", rekao je Kazaz.

On smatra da je potrebna potpuno nova vrsta politike u odnosu na postojeću, a rješenje je "u potpunoj promjeni političke filozofije, da režim mora pasti jer počiva na pogrešnom konceptu nacije, vjere, razvoju ekonomije, identiteta."

Učesnici tribine Korajlić, Kazaz, Kovačević, Latić i Mulabdić, su zaključili da svi trebaju preuzeti odgovornost za potpuno drugačiju artikulaciju nacionalnih identiteta, rješavanje ustavne krize, ekonomske odnose.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije