Genjac: Nema dogovora, ako Čović nastavi s ucjenama

A. D.
Genjac: Nema dogovora, ako Čović nastavi s ucjenama
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Halid Genjac
Halid Genjac, generalni sekretar SDA i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH u razgovoru za Radiosarajevo.ba govorio je o sudbini razgovora o Izbornom zakonu BiH, ali i o drugim političkim pitanjima.

Kazao je da je grupacija političkih stanaka (SDA, SBB, SDP, DF) utvrdila principe za izmjene Izbornog zakona, koje su na stanovištu europskih principa, poštivanja ljudskih prava svakog građanina na cijeloj teritoriji BiH, zatim dalje integracije bh. društva i mehanizme za zaštitu i ostvarivanje prava konstitutivnih naroda i ostalih.

"S druge strane imamo HDZ BiH, koji ima ciljeve dalje etno-teritorijalne podjele, dalje podjele unutar bh. društva i sudar ta dva koncepta je ustvari drama koju mi ovih dana imamo na političkoj sceni. Zahtjevi i ciljevi HDZ-a su legitimni, ali se oni mogu isključivo ostvarivati legitimnim sredstvima, a nikako opstrukcijama i blokadama kojih ovih dana svjedočimo", kazao je Genjac za Radiosarajevo.ba.

Ono što HDZ traži, ističe on, može se ostvariti isključivo promjenom Ustava FBiH, "ali to je jedan paket koji u sebi sadrži niz elemenata međusobno povezanih i uslovljenih.

"Poznato je da se dvotrećinskom većinom mijenja Ustav.  Ne može se jednostranim zahtjevima i isključivo svojim stavovima insistirati na dogovoru, pogotovo otvarajući tzv. hrvatsko pitanje. Objektivnom analizom bi vidjeli da su po rukovodnim pozicijama na nivou BiH i FBiH po najznačajnijim pozicijama u vlasti, po broju zaposlenih pripadnici hrvatskog naroda u povoljnijem položaju, a da su na neki način pripadnici bošnjačkog naroda i u diskriminirajućem stanju", rekao je Genjac.

Ti isključivi stavovim, navodi on, govore da HDZ ne želi pristati na jedan kompromisni razgovor, nego se uporno želi isključivost i onda razgovori ne mogu dati rezultate.

"U toj cijeloj situaciju dešavaju se udari na BiH, od lidera RS-a pa i od lidera HDZ-a. Nastojanje da se probosanski politički faktor oslabi ida se ukloni prepreka za ostvarivanje ciljeva koji su uglavnom ratni ciljevi daljih podjela BiH pa i cijepanja BiH. U toj situaciji potrebno je da bošnjački politički predstavnici u svim institucijama razgovaraju i sa predstavnicima Islamske zajednice, te akademske zajednice", naveo je Genjac.

Kao ilustraciju ucjena, blokada i isključivost, naveo je pitanje ugovora sa Islamskom zajednicom.

"Poznato je da imano ugovore države sa svimcrkvama u BiH i jedino pripadnici IZ nema ugovor s državom. Ključni krivac za nepostojanje tog ugovora je Dragan Čović. Poznato je da je tokom mandata Vijeće ministara konačno sačinilo prijedlog ugovora, da je gospodin Izetebgović u više navrata pokušavao da riješi to pitanje na Predsjenditšvu, da je to usaglašeno i s primjedbama gospodina Ivanića, a nakon toga je Čović, čistim pristupom ucjena i blokada onemogućio donošenje utgovora sa IZ", istkanuo je Genjac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije