Izetbegović: Čović nije korektan prema Bošnjacima

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Čović nije korektan prema Bošnjacima
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Uoči sjednice Predsjedništva SDA
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon održane sjednice Predsjedništva ove stranke obratio se večeras javnosti.

Odgovarao je na pitanja novinara zašto on, kao ni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nisu bili na Mostarskom sajmu.

"Mislim da se to tako htjelo, da je Čović to htio da tako bude. Predsjedništvo BiH je stalo iza Mostarskog sajma, svojim ugledom i autoritetom. Ja sam doživio da dobijem pozivnicu na kojoj ne stoji ni čak da smo pokrovitelji. Šta je tu trebala biti moja uloga? To se namjerno uradilo i nije bilo druge nego ne odazvati se. Ja sam prije dvije godine bio taj koji je otvorio sajam, obratio se. To se podrazumijevalo kada je Predsjedništvo pokrovitelj. Ovaj put je Čović odlučio da bude tako, on ima takav uticaj. Mislim da nije korektno, niti mudro. Općenito, mislim da se Čović nije korektno odnosio prema Bošnjacima niti koalicionim partnerima tokom mandata. Ne možemo shvatiti zašto zabija trn u zdravu nogu", rekao je Izetbegović.

Izostanak bošnjačkih lidera s Mostarskog sajma: To šalje lošu sliku o BiH

Prokomentirao je i poruke koje su odaslane sa susreta u Mostaru, kazavši "ukoliko mi sami ne uspijemo naći rješenje onda je to loša poruka za Evropu".

"To će poslati jednu lošu poruku za BiH. Na nama je da pokušamo naći rješenje, a to nije kasno do kraja septembra. To ovaj Parlament može donijeti sve dok ne bude raspušten. Imamo rok još nekih pet - šest mjeseci", rekao je Izetbegović.

Prokomentirao je i situciju u vezi sa ugovorom IZ BiH i države.

"Ugovor je predložen u ovome mandatu, ne u vrijeme kada je Komšić bio tu. Vijeće ministara ga je predložilo u ovom mandatu, ja sam ga pokušao tri puta staviti na dnevni red ali je svaki put rečeno da se pričeka da se nađe rješenje. Ivanić je na sastanku sa Rijasetom našao rješenje, ali je onda preuzeo štafetu Čović i uzeo nam dvije godine. Sve druge vjerske zajednice u BiH imaju ugovor sa državom", kazao je Izetbegović.

Ko su kandidati za člana Predsjedništva BiH

Izetbegović je danas rekao je novinarima da su kandidati za člana Predsjedništva BiH u ime ove stranke Denis Zvizdić, Šefik Džaferović i Safet Softić.

Kako je pojasnio, među kandidatima bili su i Adil Osmanović i Halid Genjac, ali su oni odustali.

Izetbegović je kazao da će se o kandidatu koji će biti predložen u ime SDA za člana Predsjedništva BiH odlučiti 26. maja na konvenciji ove stranke. To je jedan od zaključaka s današnje sjednice Predsjedništva SDA u Centrali u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije