Vlada Izraela nas obavijestila da je šef predstavništva RS-a persona non grata

Fena
Vlada Izraela nas obavijestila da je šef predstavništva RS-a persona non grata
Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MIPBiH) reagiralo je danas povodom saopćenja Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, demantirajući navode i tvrdnje iz tog saopštenja.

"Jučerašnje saopštenje Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske u kojem se tvrdi da 'Ministarstvo inostranih poslova BiH radi na umanjenju značaja institucija Republike Srpske' je netačno i zlonamjerno. Naprotiv, Ministarstvo inostranih poslova BiH, a posebno ministar Igor Crnadak, su svojim aktivnostima značajno doprinijeli promociji Republike Srpske na međunarodnoj političkoj sceni, kao  i učvršćivanju međunarodnog značaja njenih nadležnosti i ustavne uloge unutar BiH", navodi se u reagiranju MIP-a BiH.

Iz MIP-a BiH podsjećaju da je, pored toga, zahvaljujući aktivnostima Ministarstva inostranih poslova u Republici Srpskoj u posljednje tri godine održano nekoliko značajnih političkih događaja, uz učešće velikog broja ministara i drugih visokih međunarodnih funkcionera, navodeći kao primjere - ministarski sastanak Centalnoevropske inicijative održan u Banjoj Luci, te jedan od najvažnijih događaja tokom predsjedavanja BiH Vijećem Evrope koji je održan u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Ministarstvo inostranih poslova BiH ne želi da ocjenjuje rad predstavništava Republike Srpske u svijetu, jer je to posao Narodne skupštine Republike Srpske i javnosti u Republici Srpskoj. Međutim, nepobitna je činjenica da nas je Vlada Izraela upozorila zvaničnim dopisom da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji i da je šef predstavništva persona non grata za izraelske instititucije. Takođe je činjenica da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, uprkos dugogodišnjem postojanju Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu. I jedan i drugi primjer ukazuju na značajnu međunarodnu štetu koja se nanosi i Republici Srpskoj i BiH", navodi se u reagiranju.

Iz MIP-a BiH, također, podsjećaju da Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske u svom saopštenju, "na veoma manipulativan način, poredi troškove diplomatsko-konzularnih predstavništava Ministarstva inostranih poslova BiH i troškove predstavništava Republike Srpske, jer predstavništva Republike Srpske nemaju diplomatski karakter i u njima su najčešće zaposlene samo jedna ili dvije osobe".

"Kako bi javnost u Republici Srpskoj i BiH imala potpunu informaciju, Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske da, kao što je to uradilo Ministarstvo inostranih poslova BiH, objavi sve svoje troškove i učini svoj rad dostupnim javnosti", navodi se.

Istovremeno, iz MIP-a BiH upozoravaju "da Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske nema nadležnost 'nad geografskim rasporedom i analizom svrsishodnosti postojanja pojedinih ambasada', jer je to isključiva nadležnost Predsjedništva BiH, a njihova kritika je posebno začuđujuća, jer je postojeće stanje utvrđeno odlukama koje je donio gospodin Nebojša Radmanović, visoki funkcioner koalicije koja čini Vladu Republike Srpske".

Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske da profesionalno izvršava obaveze i funkcije koje su mu povjerene ustavima i zakonima, te da prestane sa besmislenim politikanstvom i partijskim obračunima.

Takođe, svjesni interesovanja javnosti koje postoji vezano za diplomatske i druge međunarodne aktivnosti Republike Srpske i BiH, Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva na organizovanje javne TV debate u kojoj bi učestvovali ministar Igor Crnadak i ministar Zlatan Klokić, čime bi se omogućilo otklanjanje brojnih nejasnoća i približavanje najvažnijih činjenica iz ove oblasti građanima, saopćeno je iz Kancelarije za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije