SBB i SDA nakon sjednice Skupštine KS: Imamo 18 ruku, to je veći broj od 17

B. Turković
SBB i SDA nakon sjednice Skupštine KS: Imamo 18 ruku, to je veći broj od 17
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Čelik i Marić

Zvonko Marić, šef Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) kazao je u izjavi za medije da je šteta što danas, na sjednici, nije došlo do usvajanja budžeta, već je usvojena samo odluka o privremenom finansiranju.

Kazao je da je bilo bespotrebno čekati, da je nenadoknadivo obo što je izgubljeno, ali je izrazio nadu da će uskoro uraditi nešto dobro za građane.

Upitan za kandidate SBB-a za nove ministre, on je kazao kako misli da nema promjena, da su to i dalje Mario Nenadić i Ismir Jusko.

Mirza Čelik (SDA) novoizabrani član rukovodstva Skupštine KS kazao je novinarima da čestita na odgovornosti svim zastupnicima jer su odblokirani procesi.

Kazao je da bi prijedlog budžeta trebao biti donesen u februaru, na prvoj sjednici nakon imenovanja nove Vlade.

Govoreći o projektima kojima će se nova Vlada posvetiti, on je kazao da će biti nastavljeni dobri projekti, pa je pomenuo gradnju tramvajske pruge prema Hrasnici i obnovu trolejbuske mreže prema Vogošći.

Upitan o krivičnim prijavama koje su ranije najavljivane zbog nenamjenskog trošenja sredstava, kazao je da će s tim sačekati.

Upitan za broj od 18 zastupnika nove većine i novinarsku konstatciju da je to "rizičan" broj, Čelik je kazao da je to veći broj od 17: "To je dovoljno za donošenje odluka koje treba Skupština da donese."

Kazao je da će biti zasigurno zastupnika koji će podržati program nove Vlade, te je izrazio nadu da će neki zastupnici iz opozicije preći u poziciju.

Edin Forto, aktuelni premijer KS, odbacio je navode da je u njegovom mandatu bilo nenamjenskog trošenja novca. Govoreći o važnim projektima i o tome šta bi volio da nova Vlada uradi, istakao je javni prijevoz, za kojeg je kazao da je žila kucavica svakog urbanog mjesta.

Amel Kovačević, ministar finansija, objašnjavajući odluku o privremenom finansiranju, objasnio je da nema novih kapitalnih investicija i projekata dok se ne usvoji budžet. Govoreći školskim rječnikom, kazao je da smo "na polugodištu prošli dvojkom, a mogli smo imati peticu". Objasnio je da privremeno finansiranje ne omogućava nove projekte, ali da se stari nastavljaju.

Elvedin Okerić, zastupnik Naroda i pravde, upitan o nedolasku predsjednika te stranke Elmedina Konakovića na sjednicu, on je kazao da je "bio spriječen da dođe".

Najavio je da će biti dobra opozicija, da nemaju predrasude, da nemaju potrebu da se bilo kome "uvlače", te da će kritikovati sve što je loše, a pohvaliti ono što bude dobro...

Predstavnik Sindikata Faruk Bešlić kazao je da su današnjim odlukama spriječeni veliki protesti i nemiri. Kako je rekao, na ulice je bilo spremno izaći 60.000 ljudi i da bi u tom slučaju "2012. bila mala maca".

Igor Stojanović (SDP), kazao je da su ovim postupkom stranke nove većine vraćene u zakonske okvire. Nazvao ih je klimavom većinom. Rekao je da su SBB i DF i u šestorci "ljuljali" odnose, te očekuje da će se tako ponašati i u novoj koaliciji, radi ličnih interesa.

SDA, kako je dodao Stojanović, stalno hoda po liniji između legalnog i nelegalnog.

Neira Dizdarević iz Naše stranke kazala je da će u narednom periodu vjerovatno biti problematizirano to što je Čelik s [Fahrudinom] Pecikozom i još jednim zastupnikom pristupio novom klubu SDA2, i da je nejasno da li to znači da je trebao napustiti stranku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije