Postignut dogovor stranaka u Skupštini Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Postignut dogovor stranaka u Skupštini Kantona Sarajevo
FOTO: Facebook / Sporazum koji je danas potpisan u Sarajevu

Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) i sarajevska četvorka (Socijaldemokratska partija, Naša stranka, Narod i Pravda, Nezavisna bosanskohercegovačka lista) potpisali su sporazum potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

SDA i partnerske stranke predložile novi sporazum sarajevskoj četvorci

Prema novom prijedlogu Sporazuma, predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić (NiP) zakazat će nastavak 18. i 19. sjednice, da bi, a uz pristanak predsjedavajuće sjednicama predsjedavala članica rukovodstva Skupštine KS Smiljana Viteškić.

Kako je navedeno na sjednicama će se izglasati potvrđivanje odluke kluba Bošnjaka o predstavniku u rukovodstvo Skupštine (Mirze Čelika), zakazati sjednica na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vlade KS i to za 29. januar, te izglasati odluke o privremenom finansiranju KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, te Službe za zapošljavanje KS.

Sporazum koji je danas potpisan u Sarajevu - undefined

FOTO: Facebook: Sporazum koji je danas potpisan u Sarajevu

Nadalje, kaže se u prijedlogu sporazuma, 20. sjednicom koja će se održati 29. januara, a na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o nepovjerenju Vlade KS, će predsjedavati ponovo Kristić i to do izglasavanja nepovjerenja Vladi.

Za sutra je zakazan zajednički sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Demokratske fronte i Bosanske stranke s jedne strane i Naroda i pravde, Naše stranke i Socijaldemokratske partije BiH.

Podsjećamo, Narod i pravda, Naša stranka, SDP, NBL, SBB i DF činili su "šestorku" koja je činila vlast u Sarajevu. U decembru su SBB i DF odlučili da odu sa SDA u koaliciju u kantonu, nakon čega je nastao "haos". "Četvorka" je sjednicu o smjeni rukovodstva Skupštine (eventualno vlade) i usvajanja budžeta ostavila za 8./16. januar, no SDA, SBB i DF (i jedan zastupnik BOSS-a) htjeli su to učiniti do Nove godine, pa su krajem decembra održali "svoju" sjednicu Skupštine na kojoj su smijenili Konakovića, a imenovali Mirzu Čelika za predsjedavajućeg. 

U međuvremenu se doznalo da nova većina nema pečat, a predstavnici "četvorke" su i sjednicu i sve što je nova većina učinila ocijenili kao nelegitimno. Poručili su da se nemaju namjeru boriti protiv nove većine, ali žele da ispoštuju zakone, procedure i Ustav. 

Više o temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije