Pročitajte sporazum koji je SDA ponudila političkoj "četvorci" u Kantonu Sarajevo

E. H.
Pročitajte sporazum koji je SDA ponudila političkoj "četvorci" u Kantonu Sarajevo
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS Mahir Dević na danas održanoj press konferenciji kazao da je nova kantonalna većina (SDA-SBB-DF-BOSS) nudila četvorki (NiP-NS-NBL-SDP) i nezavisnim zastupnicima) sporazum.

Sudeći prema ovom sporazumu, četvorki je ponuđeno da 18. redovnom sjednicom (koja je danas prekinuta zbog nedostatka kvoruma) presjedava Danijela Kristić (NiP).

Također se navodi da bi se na toj sjednici donijela odluka da se na dnevni red sjednice Skupštine KS koja bi trebala biti održana 23. januara 2020. godine uvrsti prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS.

Sporazum koji je SDA ponudila

FOTO: Radiosarajevo.ba: Sporazum koji je SDA ponudila "četvorki" u KS

Zatim da Danijela Kristić predsjedava i tom sjednicom do zaključenja tačke dnevnog reda na kojoj će se glasati o nepobjerenju Vladi KS.

„Nakon zaključenja ove tačke dnevnog reda, a ukoliko se donese odluka o izglasavanju nepovjerenja Vladi, Danijela Kristić, Mirza Čelik, Vibor Handžić i Smiljana Viteškić donijet će Odluku da će predsjedavajuća Skupštine KS od tog momenta biti Mirza Čelik, te o tome obavijestiti Skupštinu, nakon čega će Skupština donijeti potrebnu odluku“, navodi se u ponuđenom sporazumu.

Predloženo je da se nakon ove sjednice održi i nova sjednica Skupštine KS na kojoj bi zastupnici usvojili Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba KS za period od 1. januara do 31. marta 2020. godine. Kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za isti period, te odluku o privremenom finansiranju Zavoda za zapošljavanje KS.

Tačkom pet predviđeno je i da odredba sporazuma premo kojoj klubovi naroda neće pokretati pitanje vitalnog nacionalnog interesa, a niti drugu odluku kojom bi se dovelo u pitanje imenovanja za mandatara kojeg predlaže natoplovična većina u Skupštini KS, Maria Nenadića.

I kao posljednja tačka ponuđenog sporazuma je odrednica da Budžet KS za 2020. godinu, sa Zakonom o izvršenju Budžeta, budžetom izvanbudžetskih fondova usvojit će se do 15 februara 2020. godine.

Sporazum, podsjećamo, nije prihvaćen, prema riječima Mahira Devića (SDA).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije