Savez Odbrana r(ij)eka Balkana poručuje: Ujedinjeni u borbi za zajedničko dobro

2
Radiosarajevo.ba
Savez Odbrana r(ij)eka Balkana poručuje: Ujedinjeni u borbi za zajedničko dobro
N.G. /Radiosarajevo.ba / Poruka sa protesta održanih 3. jula u Sarajevu

U Sarajevu je 3. jula osnovan regionalni savez pod nazivom Odbranimo r(ij)eke Balkana. Povodom ujedinjenja regije Balkana u zaštiti vode i rijeka iz saveza uputili su saopćenje za javnost kako bi istakli važnost vode i rijeka u BiH.

Voda je izvor života i ne može biti predmetom privatizacije i trgovine. Voda nije lična svojina nego ljudsko pravo, ističu iz saveza.

"Na ovim principima i zajedničkoj borbi okupili smo se, mi - aktivisti i aktivistkinje preko 20 pokreta iz cijelog Balkana, u Sarajevu, 3. jula ove godine, i formirali regionalni savez - Odbranimo r(ij)eke Balkana.

Savez okuplja organizacije, udruženja, sindikate, formalne i neformalne inicijative iz regije –- u dugogodišnjoj borbi za zdravu životnu sredinu, protiv zločina nad rijekama i ljudima. U toj borbi grupe i male zajednice širom Balkana već bilježe mnoštvo pobjeda. Ovo udruživanje snaga će nas dodatno ojačati, s ciljem dugotrajne i korjenite promjene odnosa institucija prema rijekama i vodi. Zbog ograničenih zaliha čista voda postaje najvažniji strateški resurs - oko kojeg će se u decenijama koje dolaze sukobljavati politički, ekonomski, pa i vojni interesi.

Balkan je još uvijek bogat kristalno čistim izvorima i divljim rijekama. Ali, na korak smo od uništenja tog bogatstva - naše rijeke na udaru su privatnog kapitala i tajkuna u sprezi sa korumpiranim vlastima.

"U ovom trenutku najveća prijetnja našim rijekama su male hidroelektrane (mHE).

Zato zahtijevamo da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim rijekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje mHE. Osim zabrane mHE, borimo se i za zaštitu vode i prava svih ljudi i živog svijeta na vodu kao osnovnog uslova života, a ne robu kojom se trguje.

Dok god zakoni i države ne stanu u zaštitu naših voda, mi ćemo ih braniti – kao i dosad, srčano i bespoštedno. Sve rijeke Balkana - naše su zajedničke rijeke", poručuju iz saveza.

Ujedinjeni, naglašavaju da se ne obaziru na državne strukture i podjele, imamo zajedničkog neprijatelja i zajedničko dobro na udaru. Svi smo na udaru ‘svojih’ vlasti i institucija i svi se moramo boriti protiv državne birokratije i stranačkih elita koje štite tzv. investitore (tajkune). Koliko god da je region posrtao i posrće pod teretom istorijskih podjela – što je i iskorišteno da se Balkan i priroda učine lakim plijenom domaćih i stranih eksploatatora – naša borba za vodu je jedinstvena i otjelovljena u novoformiranom Savezu.

"Savez je otvoren za sve. Vjerujemo da će mnogi naći načina da se uključe u njegov rad, pozivamo dobronamjerne organizacije, obične ljude i aktiviste da nam se pridruže. Istovremeno, izjavljujemo da naša solidarnost ne poznaje granice, pa ni granice Saveza – svi koji brane rijeke i vodu imaju našu podršku i pomoć, bez obzira na članstvo. U našoj borbi računamo na sve naše kolege aktiviste i aktivistice i poručujemo im da oni mogu računati na nas.

Njihovu poruka je slijedeća:

"U okolnostima narastajuće društvene nejednakosti i nepravde, klimatske krize, izumiranja živog svijeta i sve većeg rizika od globalnih smrtonosnih zaraza i prirodnih katastrofa, apsolutni prioritet društava i država moraju biti opstanak, dostojanstvo i uravnotežen razvoj ljudskih zajednica i očuvanje živog svijeta, a to nije moguće bez čiste i dostupne vode. Pravo na vodu je pravo na opstanak.

Organizacije i inicijative sa osnivačkog sastanka:

Neretvica - Pusti me da tečem, Klub sportskih ribolovaca Travnik, Eko Gotuša, Zajedno protiv mHE-Pliva, Pravo na vodu, Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, Sačuvajmo rijeke Crne Gore, Stop MHE na Kasindolskoj rijeci, Nezavisna novinarka i aktivistica Iva Anzulović, Aarhus centar u BiH, EU MAJSKI CVIJET, Centar za životnu sredinu, Spasimo plavo srce Evrope, Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT, Član Rijeke BiH, Crvena, MZ Kruščica, EcoZ, Pishtarët, Odbranimo reke Stare Planine, PD Treskavica, Eko Akcija, Udruženje "Za Doljanku" Jablanica", naveli su saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije