Savez bh. udruženja oštro reagirao na glasanje Austrije protiv primirja u Gazi

3
Radiosarajevo.ba
Savez bh. udruženja oštro reagirao na glasanje Austrije protiv primirja u Gazi
Foto: EPA-EFE / Generalna skupština UN-a

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” oglasio se povodom glasanja Austrije protiv Jordanske rezolucije pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UN) 27. oktobra, a kojom se tražilo “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Pojasu Gaze.

Stravično ubijanje civila

Protiv ove rezolucije bilo je bilo 14 zemalja, među kojima su, uz našeg susjeda, Republiku Hrvatsku, također, bili: Austrija, Češka, Fiji, Gvatemala, Mađarska, Maršalovi Otoci, Mikronezija, Naur, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Tongo, Sjedinjene Američke

Države, te naravno, Izrael.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.“ (univerzalna deklaracija o ljudskim pravima). Nijedno ubistvo nedužnog čovjeka, nijedan zločin, nepravda i nasilje nad drugim, bez obzira ko ga je počinio, nema opravdanja. Ako izgubimo ljudskost i pravičnost, izgubili smo sve!“, navod iz Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum”.

Ako osuđujemo užasne napade na civile u Izraelu od strane Hamasa - dodali su - onda trebamo bezuslovno osuditi i stravično ubijanje civila u Gazi od strane izraelske vojske. I obrnuto.

„Jednostranost, prešućivanje konteksta, pravdanje mržnje i zločina, toleriranje nepravde i nasilja, ne može ponuditi rješenje. Nigdje i nikada. Dugoročan MIR je moguć samo u pravednom društvu. Kao Savez, koji je između ostalog, posvećen kulturi sjećanja, iz iskustva naših članova i članica iz prve ruke znamo kakve posljedice rat i humanitarne katastrofe ostavljaju na civile. Sa sjećanjima na opsadu Sarajeva i etnička čišćenja širom Bosne i Hercegovine, kada se suočimo sa sličnim dešavanjima u svijetu, duboko osjećamo i razumijemo te bolne trenutke, i veoma dobro znamo prepoznati i nazvati stvari pravim imenom. I nama je tada rečeno: "Nikad više!", ali to se nažalost opet ponavlja“, upozoreno je.

Zalagati se za mir u svijetu

Na kraju su poručili:

„Kao građani i građanke Republike Austrije smatramo glasanje austrijske vanjske politike protiv primirja, zaštite civila i poštivanja zakonskih i humanitarnih obaveza u Gazi lošom porukom čovječanstvu, te veoma štetnim za zajedništvo u austrijskom društvu i pozicioniranje države Austrije u internacionalnom kontekstu. Smatramo da se zajedno svim snagama trebamo zalagati za mir u svijetu, ljubav, toleranciju i prijateljstvo među svim ljudima i narodima!“

Totalni raskol u Europi, Česi glasali kao Hrvati, ministrica bijesna: 'Moramo izaći iz UN-a!'

Totalni raskol u Europi, Česi glasali kao Hrvati, ministrica bijesna: 'Moramo izaći iz UN-a!'

Podsjetimo, dokument predstavljen pod zastupanjem Jordana i arapskih zemalja stavljen je na glasanje na vanrednoj sjednici Generalne skupštine UN-a na kojoj se raspravljalo o užasnom razaranju Pojasa Gaze koje traje od 7. oktobra, i u kojima je do sada ubijeno više od 8.300 ljudi, broj žrtava jednak broju ubijenih u Srebrenici.

Rezolucija poziva na humanitarno primirje u Gazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije