Saud Al-Anazi: U Sarajevu planiramo graditi kompleks tornjeva i shopping centara

E. H.
Saud Al-Anazi: U Sarajevu planiramo graditi kompleks tornjeva i shopping centara
Drugi dan osmog po redu Sarajevo Business Foruma okupio je veliki broj investitora, koji su na marginama brojnih panela pokušavali naći idealne prilike za investiranje u BiH, a jedan od njih je i kapetan Saud Alanazi, vlasnik Malak Group.

Saud Alanazi, koji je već ranije investirao u pojedine privredne sektore u BiH, ovom prilikom najavio je proširenje svojih investicija u našoj državi, kazavši kako naredne godine sprema izgradnju velikog kompleksa u glavnom gradu BiH.

"Investirao sam u ovu zemlju prije četiri godine, kada sam izgradio luksuzni hotel u Sarajevu. Također, investirao sam i u drvnu industriju u Donjem Vakufu. Moj glavni cilj u ovoj zemlji nije zarađivanje novca, zarađujem ga već širom svijeta, a ovdje sam došao kako bih otvorio što više radnih mjesta, te ih tako u Donjem Vakufu imam 200, u Sarajevu 100, a značajan je i broj zaposlenih u sektoru nekretnina“, kazao je Alanazi.

Na osnovu svojih iskustava, pozvao je sve investitore da dođu i investiraju u BiH, zbog brojnih pogodnosti, ali i nerazvijenosti određenih grana privrede. Zbog toga je, smatra Alanazi, BiH jedna od idealnih država za investiranje, posebno u sektor hotelijerstva i poljoprivrede. Također, istaknuo je kako, iako ima nedostataka u pravnom okviru, njegove investicije dobivaju punu podršku.

"Investirao sam najprije na Ilidži, gdje sam bez problema dobio sve dozvole, a zatim se ista situacija ponovila i u Donjem Vakufu, gdje sam imao pozitivna iskustva s lokalnom vlašću, koja mi je na svaki mogući način pomogla u mom procesu. No, definitivno u budućnosti treba poraditi na razvoju pravnog okvira za investicije, naprimjer ja još uvijek u BiH ulazim na svoju turističku vizu, te je to potrebno usavršiti“, dodao je.

Ipak, svi ovi nedostaci nisu strašni, smatra investitor i svijetla je budućnost pred BiH, zbog čega i on vrlo skoro sprema nove investicije u našoj državi.

"Imam veliki komad zemlje u Sarajevu, oko 50 dunuma i moja kompanija planira izgraditi kompleks tornjeva i shopping centara, te se nadam da će ovaj projekt biti ostvaren već naredne godine, te ću se najviše koncentrirati na investicije u glavnom gradu BiH“, zaključio je kapetan Alanazi.

I učesnici 8. SBF-a iz Turske su oduševljeni investiranjem u BiH, zbog čega su najavili da će njihova država i dalje razvijati veliku saradnju s našom.

"Veoma mi je drago biti ovdje u BiH koja je veličanstvena zemlja. To je naša druga domovina, ističem to s ponosom. Mislim da moramo produbiti našu saradnju, najprije ekonomsku, a kao što znate mi u Turskoj 'umiremo' za BiH, no ta ekonomska saradnja mora biti prioritet. Naša vlada smatra BiH važnim partnerom i mi ćemo sasvim sigurno razviti dublje i sigurnije veze“, istaknuo je Serkan Karabacak, predsjednik odbora istanbulske berze.

On je zaključio kako je saradnja s brojnim subjektima u BiH zaista dobra, zbog čega oni svakodnevno razmišljaju koji je način da se ta saradnja poboljša.

"Već sada posjedujemo dionice na sarajevskoj berzi, a razmišljamo i o skorom povećanju našeg udjela, kako bismo zajedno bili jači. Veliki je broj ljudi koji žive u Turskoj, a porijeklom su iz BiH, te sam ja siguran da je to odličan preduvjet da u budućnosti razvijamo naše veze“, zaključio je Karabacak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije