KfW kompanija: U BiH planiramo graditi tri centrale na vjetropogon

A. B.
KfW kompanija: U BiH planiramo graditi tri centrale na vjetropogon

Svoje mjesto na panel-diskusiji na osmom Sarajevo Business Forumu našla je i kompanija KfW, čiji je direktor Matthias Schmidt-Rose kazao da u BiH ali u regiji ova kompanija ima mnogo hidrocentrala, ali da njihova grupacija postaje već stara jer se koristi oprema stara više od 60 godina.

„Veliki posao treba uraditi da bi se rekonstruirala oprema. Imamo nekoliko stotina projekata koji uključuju zaštitu životne sredine i to su nove prilike za investicije. Zaključak je da hidrocentrale već postoje, ali se mora ulagati u njihovu obnovu.

Kada je riječ o centralama na vjetropogon, tu unosimo jedan novi sistem u BiH, ali i u regiju. Imamo dobre tzv. vjetroprilike za rad centrala, ali nam treba dobar režim podrške, upoznavanje s tehnologijom i regulativa koja bi regulirala područje zaštite okoline. Planirane su tri centrale na vjetropogon, dvije su već u konstrukciji i to  će biti prilika za investitorie koji trebaju doći ovdje i ulagati“, istaknuo je Matthias Schmidt-Rosen.

Ćazim Hamzić, iz grupacije ASA Prevent, u toku današnjeg izlaganja na Sarajevo Business Forumu izjavio je da je osnovna strategija koju Prevent ima stabilnost u poslovanju.

Izjavio je kako Prevent ima 7.000 zaposlenika u 15 gradova širom Bosne i Hercegovine te kako imaju stratešku poziciju u Jugoistočnoj Europi.

"Imamo tradiciju koja traje već više od 20 godina, a naš glavni resurs su unapređenje poslovanja i razvoj. Naša radna snaga može biti samo prednost na tržištu u cijelom regionu. ASA Prevent izvozi veliki dio proizvoda u Ameriku, Aziju i Sjevernu Afriku. Poslovanje nam je išlo lagano, ali imamo veliki broj zaposlenika jer radimo 20 godina. Uz pozitivne prakse koje imamo u BiH može biti dobar vodič za cijelu regiju“, izjavio je Hamzić.

Prema njegovim riječima, materijali koje Prevent proizvodi namijenjeni su za medicinsku struku, automobile i namještaj. Hamzić je istaknuo da svojim materijalima snabdijevaju brojne poznate brendove iz svijeta automobilske industrije kao što su Volkswagen, Ford, Nisann i brojni drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije