Unaprijediti halal industriju i saradnju BiH s Malezijom

A. B.
Unaprijediti halal industriju i saradnju BiH s Malezijom
U Hotelu Hills, u Sarajevu danas se održava Sarajevo Business Forum, a tokom drugog dana održavanja prisutnima će se obratiti neki od najviših europskih zvaničnika, ali i svjetskih investitora.

Učesnici na panelu drugog dana SBF-a 2017 su stigli iz Malezije, a doktorica Noraini Ahmad i članica Parlamenta Malezije izjavila je da je Malezija zemlja koja ima trgovinsku razmjenu i da je 24. zemlja u svijetu kada je riječ o izvozu.

 „Više od tri milijarde američkih dolara je najveći izvoz koji je ostvarila ikada. Predlažem da BiH razmatra potencijale halal industrije, ističući da je to grana koja se najviše razvija. Naša vlada je prepoznala jedinstvenu prednost halal industrije i saradnju s Jugoistočnom Europom, posebno u oblasti farmacije i islamskog bankarstva. Halal nije samo vezan za halal certifikacije, već je riječ o velikom biznisu koji nudi veliku zaradu i može biti ogromna iskorak u razvoju ekonomije“, kazala je zastupnica malezijskog parlamenta Noraini Ahmad.

Zaključila je kako se strateškim razvojem može unaprijediti halal industrija te kako posebno vjeruje u nastavak saradnje između BiH i njene zemlje.

Franc But, šef odjela za bilateralnu i ekonomsku saradnju u Ministarstvu za vanjske poslove Republike Slovenije obratio se kao prvi panelista drugog dana Sarajevo Business Foruma 2017 gdje je kazao da je Slovenija bila 72 godina članica bivše Jugoslavije.

„Stoljećima smo bili dio Austro-Ugarske monarhije, kao i većina centralnoeurospkih zemalja. Mi smo dobra zemlja za objašnjavanje geopolitičke klime. Slovenija je bila kao dobar partner zemljama Istočne Azije te je kao članica bivše Jugoslavije bila dobar partner zemljama u ovoj dijelu svijeta. Više od 20 godina nakon pitanje je da li smo i dalje u tako dobrom položaju. Mi smo sada zemlja koja više od 80 posto trgovinske razmjene ima s EU te se pokušavamo vratiti na kurs na kojem smo bili ranije. Iako smo mala zemlja s dva miliona stanovnika, mnogo smo orijentirani prema izvozu, a naš izvoz je veći nego izvoz svih drugih jugoistočnih zemalja zajedno“, kazao je But.

Sve zemlje u regionu imaju različite pravne okvire, izjavio je danas šef odjela za bilateralnu i ekonomsku saradnju u Ministarstvu za vanjske poslove Republike Slovenije te je dodao da EK najviše pregovara sa zemljama Europe kada je riječ o pravnom statusu.

„Poslovne zajednice zemalja jugoistočne Azije trebaju se izjasniti da li žele pregovarati i sarađivati sa zvaničnicima EU“, istaknuo je But.

Tokom drugog dana zasjedanja Sarajevo Business Foruma najveće investitorske konferencija u regiji bit će održan niz sesija. Ove sesije će biti održane u hotelu „Hills“, a međunarodni i domaći zvaničnici, investitori i stručnjaci će razmotriti teme povezivanja širih regiona Istočne Azije i Jugoistočne Europe te Centralne i Zapadne Azije s našom regijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije