Sattler u posjeti Banjoj Luci i Prnjavoru: Cilj projekta je potpuno elektronsko okruženje

3
FENA
Sattler u posjeti Banjoj Luci i Prnjavoru: Cilj projekta je potpuno elektronsko okruženje
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Johann Sattler

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler posjetit će Banja Luku i Prnjavor 15. i 16. februara.

Tokom ove dvodnevne posjete, ambasador Sattler će posjetiti Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) u Banjoj Luci te održati pres-konferencijiu o temi digitalna transformacija u BiH zajedno sa direktorom Agencije Almirom Badnjevićem i ministrom komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom.

Ambasador Sattler će posjetiti Centar za personalizaciju dokumenata i tom prilikom direktoru Badnjeviću zvanično uručiti sedam terenskih vozila koje je donirala Evropska unija kako bi podržala aktivnosti Agencije na terenu.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Od 2015. godine, Evropska unija je izdvojila preko 10 miliona eura za jačanje kapaciteta IDDEEA koja uključuje i nabavku opreme za nadzor i kvalitetu kontrole, nabavku servera, IT opreme, vozila i druge specijalizovane opreme.

U Banja Luci će ambasador Sattler posjetiti i Upravu za indirektno/neizravno oporezivanje BiH (UINO) i tom prilikom najaviti novi projekat koji finansira Evropska unija s ciljem jačanja kapaciteta UINO.

Evropska unija kontinuirano podržava rad UINO, a novi projekt u vrijednosti milion eura podržat će rad Uprave u primjenjivanju najboljih praksi i zakonodavstva o indirektnom oporezivanju u skladu sa standardima EU.

Projekt će pružiti podršku cjelokupnoj poslovnoj zajednici u BiH s ciljem nastavka prakse prelaska na bespapirno poslovanje i potpuno elektronsko okruženje.

Saša Magazinović: 'Znam da ovaj moj stav podržavaju kolege iz stranaka Trojke'

Saša Magazinović: 'Znam da ovaj moj stav podržavaju kolege iz stranaka Trojke'

U Prnjavoru će ambasador Sattler zvanično otvoriti prostorije Osnovnog suda koje je obnovila Evropska unija.

Obnova Osnovnog suda u Prnjavoru dio je šire podrške Evropske unije za saniranje zgrada sudova i tužilaštava, a do sada je Evropska unija finansirala obnovu i izgradnju 32 pravosudne institucije u 17 gradova širom BiH.

U sklopu ove dvodnevne posjete ambasador Sattler će se sastati i s predstavnicima vlasti u Banjaluci i Prnjavoru, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije