Sastanak zastupnika sa Sattlerom: BiH u februaru suočava se s ključnim evropskim izazovima

1
Fena
Sastanak zastupnika sa Sattlerom: BiH u februaru suočava se s ključnim evropskim izazovima
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Kolegij Predstavničkog doma PSBiH i Sattler

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

Razgovarano je o obavezama koje u februaru stoje pred organima vlasti naše zemlje i Parlamentarnom skupštinom BiH kako bi bili ispunjeni ključni evropski prioriteti neophodni da se u martu otvore pristupni pregovori sa Evropskom unijom.

Danas su, prije svih drugih, apostrofirani Zakon o sprečavanju pranja novca i fnansiranju terorističkih organizacija, zatim Zakon o državnoj službi, Zakon o zaštiti ličnih podataka, Zakon o graničnoj kontroli i Zakon o sukobu interesa, dok je zajednički ocijenjeno da hitno treba raditi i na rješavanju drugih prioritetnih reformskih zakona oko kojih je u ovom kratkom roku teško postići saglasnost ključnih političkih aktera u BiH.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Istovremeno, izraženo je očekivanje da će u februaru biti postignuti i dogovori o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu, kao i sporazumu naše zemlje sa Frontexom.

Članovi Kolegija istaknuli su danas da nije upitna volja poslanika Predstavničkog doma da se na prioritetnim zakonskim rješenjima ubrzano i predano radi i iskoristi izuzetna prilika za veliki korak ka članstvu u EU.

Pri tome, kako je rečeno, nije isključena mogućnost zakazivanja i hitnih sjednica Predstavničkog doma tokom februara ukoliko se za to ukaže potreba, a sve s ciljem da se do marta ostvari kredibilan napredak na evropskom putu i ispune uvjeti za otvaranje pristupnih pregovora naše zemlje sa EU, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije