Ambasador Julian Reilly: Nezavisnost Centralne banke i valutni aranžman od ključnog značaja za BiH

0
Radiosarajevo.ba
Ambasador Julian Reilly: Nezavisnost Centralne banke i valutni aranžman od ključnog značaja za BiH
Foto: Centralna banka BiH / Julian Reilly i Jasmina Selimović

Nezavisnost Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) i očuvanje valutnog aranžmana od ključnog su značaja za njeno funkcionisanje i za monetarnu stabilnost zemlje, zajednička je ocjena britanskog ambasadora u BiH Nj.E. Juliana Reillya i guvernerke CBBiH dr. Jasmine Selimović tokom susreta koji je održan u prostorijama Banke.

U razgovoru sa britanskim ambasadorom, guvernerka Selimović je istakla je da je stabilnost valute, koja je postignuta zahvaljujući valutnom odboru, uz monetarnu, doprinijela finansijskoj stabilnosti u zemlji.

Guvernerka je ukazala na trenutne i buduće aktivnosti CBBiH, a posebno je istakla pozitivne finansijske rezultate koje je CBBiH ostvarila zahvaljujući pravovremenom i izuzetno uspješnom restrukturiranju portfolija deviznih rezervi u skladu sa promjenama politike u euro zoni.

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

CBBiH će nastaviti djelovati u skladu sa mandatom i uvoditi najbolje evropske prakse u procese svog rada, kazala je guvernerka Selimović.

Britanski ambasador čestitao je dr. Selimović na imenovanju i podržao rad CBBiH: "Stabilna valuta je garant makroekonomske stabilnosti i ekonomske sigurnosti Bosne i Hercegovine i zato Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržava nezavisnost, integritet i vjerodostojnost CBBiH i njen cilj da očuva stabilnost konvertibilne marke".

Bećirović s ambasadorom Reillyjem: "Opasna politika prijetnji državi BiH osuđena je na propast"

Bećirović s ambasadorom Reillyjem: "Opasna politika prijetnji državi BiH osuđena je na propast"

Britanski ambasador je, pozvao na razmatranje otvaranja novih polja za saradnju CBBiH i Banke Engleske u oblasti centralnog bankarstva, sa čime se guvernerka saglasila, istakavši da je međunarodna institucionalna saradnja kroz zajedničke projekte, usavršavanja i razmjenu iskustava i znanja, od suštinske važnosti za dalji napredak CBBiH. 

Po stanju investicija u BiH, Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od vodećih investitora, investirajući najviše u proizvodnju električne energije, usluge, rudarenje i prerađivačku industriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije