Šatorović: Ne odustajemo od toga da minimalna plata za radnike bude 1000 KM

5
Radiosarajevo.ba
Šatorović: Ne odustajemo od toga da minimalna plata za radnike bude 1000 KM
FOTO: Arhiv / Satorovic osudjen uvjetno na tri mjeseca

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine održao je danas press konferenciju na kojoj su poručili da ne odustaju od definiranja najniže plate od 1000 KM i na tome će insistirati na svakim protestima i okupljanjima koje bude organizirali.

"Poručujemo onima koji su birani, i koji će pnovo doći u naša mjesta i naše glasove i tražiti da im damo glas, uz obećanje da će se nakon izbora potruditi da donesu zakonska rješenja za dobrobit građana. Upućujemo Danas pitanje njima, šta su to uradili da nam bude bolje.

Sinidikat je i ranije upozoravao na pogubne posljedice Zakona o radu. Pokazali se je to kroz član 120., čiji je rezultat da danas više od 80 posto radnika nije pokriveno kolektivnim ugovorom.

To je dalo za rezultat da 90 hiljada radnika prima platu do 400 maraka, a oko 260 hiljada radnika prima platu do 650 KM. Situacija je takva da je potrebno pet plata od po 400 maraka za kupovinu potrošačke korpe.

Ne odustajemo od zahtjeva za minimalnu platu od 1000 KM", kazao je predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

On je istaknuo da je zakonskim rješenjem predviđeno da se definiše bruto iznos najniže plate, od 1532 KM, što je u netu cca 1000 KM.

"Zašto bruto iznos, zato što jedino na taj način imamo sigurnost da sve ono što će država osloboditi poslodavce će biti usmjereno u plate radnika. Svaka druga formulacija nama ne daje nikakvu garanciju da će to biti tako, i postoji mogućnost manipulacije da će poslodavci pokušati ostvariti dodatne pogodnosti.

Mi tvrdimo da ovo nije nerealan iznos, pokazalo se da sredstava ima, samo ih teba raspodijeliti", poručio je Šatorović i dodao:

"Gospodo političari, počnite raditi konkretne stvari za radnike sa najnižim primanjima, za radnike u industriji i one koji stvaraju novu vrijednost, prestanite im deklarativno davati podršku, ovo je nekoliko stvari koje smo predložili da se urade,  ali postoji tu još mogućnosti.

Priča od 1000 maraka ni u jednom sgementu neće biti nedostižna. Moramo još jednu stvar napomenuti da se iznos minimalne plate odnosi, na puno radno vrijeme bez prekovremenog rada, za puno radno vrijeme, bez naknada, kao što je topli obrok, prevoz i regres".

Kaže da su uputili prijedlog na vieš adresa i dodao je još jednom da neće odustati od ovih zahtjeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije