Sastanak stranaka državne koalicije danas u Mostaru: Ima li kraja političke blokade?

9
Radiosarajevo.ba
Sastanak stranaka državne koalicije danas u Mostaru: Ima li kraja političke blokade?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Press nakon sastanka vladajuće koalicije u BiH

Sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na nivou Bosne i Hercegovine - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda, Naša stranka (ove tri stranke čine tzv. Trojku) Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) - održat će se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru s početkom u 14 sati.

Nakon sastanka planirane su izjave za medije s početkom u 15.30 sati.

Milorad Dodik (SNSD), Elmedin Konaković (NiP), Edin Forto (NS) i Nermin Nikšić (SDP) dolaze u Mostar na poziv Dragana Čovića (HDZ).

Sve spremno za Bookstan: Pročitajte program prvog dana festivala

Sve spremno za Bookstan: Pročitajte program prvog dana festivala

Čović je ranije izjavio da na sastanku očekuje postizanje dogovora oko ključnih pitanja te okončanje političke blokade. Jedini daljnji put je europski, smatra on

Očekuje se i dogovor oko budžeta, od čega ovisi i usvajanje prve tranše od Evropske unije. Također, Trojka je bila jasna po pitanju Dodikovih izjava o mirnom razdruživanju, a istog je mišljenja i Čović. Razdruživanja nema - jasno su poručili, a ko pokuša dobit će krivičnu prijavu, pojasnili su ranije iz Trojke.

S druge strane, traži se rješenje i za deblokadu Doma naroda PSBiH - a i tu bi stvari trebale biti jasnije nakon današnjeg žrijeba u Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Žrijeb u 12 sati će odlučiti da li će SNSD ostati bez 'ključne ruke' u Domu naroda, četvrtog delegata, ili će to mjesto pripasti Partiji demokratskog progresa (PDP).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije