Konaković poručio iz Dubrovnika: 'Previše je ruskog utjecaja na Zapadnom Balkanu'

7
FENA
Konaković poručio iz Dubrovnika: 'Previše je ruskog utjecaja na Zapadnom Balkanu'
Foto: MVP BiH / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 28. i 29. juna, na poziv ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana, na Međunarodnoj konferenciji "Dubrovnik Forum 2024".
 
Dvodnevni međunarodni skup u Dubrovniku, koji se ove godine održao pod sloganom "Opasni tjesnaci i sigurni prolazi", bio je podijeljen na niz panela.

Ministar Elmedin Konaković učestvovao je u subotu, 29. juna, drugog dana Foruma, na panelu pod nazivom "Zapadni Balkan: Otključavanje reformskog potencijala".

Ministar Konaković se tokom diskusije na panelu osvrnuo na proces proširenja EU i napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila.

Armin Durgut: Kako je izložba 'Mrtvare' stigla u sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku

Armin Durgut: Kako je izložba 'Mrtvare' stigla u sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku

Naglasio je da su u BiH trenutno zaustavljeni procesi koji su omogućili napredak a potom i donošenje Odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora sa BiH. Dodao je da je do toga došlo nakon posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu 6. juna ove godine. Istaknuo je da je sasvim jasno da je Dodik pod ruskom kontrolom te da zbog toga blokira europski put naše zemlje.

Ponovio je da vjeruje u dijalog, iako zna da će zbog toga snositi posljedice, jer dijalog u našoj zemlji nije popularan, posebno sa onima koji negiraju genocid i slave ratne zločine te poručio da to mora raditi zbog političke odgovornosti i naše budućnosti.

Podsjetio je da je napredak u BiH moguć jer je ova koalicija na državnom nivou u Vijeću ministara, u kojoj je i Dodik, uspjela provesti određene reforme i usvojiti 16 zakona. Ocijenio je da je previše ruskog uticaja u regiji Zapadnog Balkana te da to nije samo problem BiH.

Izrazio je nadu da će u našoj zemlji ipak doći do nastavka reformskog procesa na europskom putu, posebno kada je riječ o Planu rasta, koji će omogućiti ekonomski napredak te zaustaviti odlazak mladih ljudi iz BiH. Osvrnuo se i na regionalne odnose i unapređenje saradnje, naglasivši izuzetnu ulogu Hrvatske kada je riječ podršci europskim integracijama BiH.

Konaković se sastao s Lajčakom: Razgovarali o europskom putu BiH

Konaković se sastao s Lajčakom: Razgovarali o europskom putu BiH

Na panelu su, uz ministra Konakovića učestvovali, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gërvalla-Schwarz, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, ministar za Europu i vanjske poslove Albanije Igli Hasani, ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Sjeverne Makedonije Timcho Mucunski,

državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Nikola Stojanović, pomoćnik američkog državnog sekretara za europske i euroazijske poslove James O’Brien, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak te visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije