Sastanak NATO lidera na samitu u Washingtonu: Veliki dan za Bosnu i Hercegovinu

3
Radiosarajevo.ba
Sastanak NATO lidera na samitu u Washingtonu: Veliki dan za Bosnu i Hercegovinu
Foto: Screenshot / NATO u Bosni i Hercegovini

Predstavnici zemalja Alijanse na zasjedanju održanom u srijedu, 10. jula, usvojili su Deklaraciju samita u Washingtonu, koja se dijelom odnosi i na Bosnu i Hercegovinu.

Deklaracija predstavlja ključne smjernice za fokus NATO-a u narednim godinama, a sa svojih 38 tačaka, obuhvata širok spektar tema - od strateške odbrane i jačanja kolektivne sigurnosti do unapređenja međunarodne stabilnosti i saradnje.

U deklaraciji se navodi da predstavnici zemalja Alijanse pozdravljaju napore da Bosna i Hercegovina nastavi demokratske reforme. Pored Bosne i Hercegovine, dio deklaracije se odnosi i na Moldaviju.

Novo nevrijeme zahvatilo BiH: Padao led veličine oraha

Novo nevrijeme zahvatilo BiH: Padao led veličine oraha

Na početku deklaracije saveznici su naveli kako će se NATO snažno i ujedinjeno oduprijeti svim prijetnjama po sigurnost alijanse.

"NATO ostaje najjača alijansa u historiji. Jedinstveno i solidarno stojimo pred brutalnim ratom na evropskom kontinentu i u kritičnom trenutku za našu sigurnost. NATO je odbrambeni savez. Naša posvećenost da branimo jedni druge i svaki centimetar savezničke teritorije u svakom trenutku, kao što je sadržano u Članu 5. Washingtonskog ugovora, je željezna", navedeno je.

Osvrnuli su se i na povećano izdvajanje država kada je riječ o budžetu za odbranu.

"Ponovo potvrđujemo da će u mnogim slučajevima biti potrebni izdaci iznad 2 posto BDP-a kako bi se popravili postojeći nedostaci i ispunili zahtjevi u svim domenima", ističu saveznici.

Dio deklaracije, tačnije 31. tačka, odnosi se i na regiju Balkana

"Regija Zapadnog Balkana i Crnog mora su od strateškog značaja za Alijansu. Nastavit ćemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i sigurnost te se suprotstavili zlonamjernom utjecaju. Ostajemo posvećeni kontinuiranom angažmanu NATO-a na Zapadnom Balkanu, uključujući i aktivnosti preko KFOR-a na Kosovu koje predvodi NATO", objašnjavaju u dokumentu.

'Vrlo moguće i realno': Hoće li NATO baza biti uspostavljena u BiH?

'Vrlo moguće i realno': Hoće li NATO baza biti uspostavljena u BiH?

Dio deklaracije odnosi se i direktno na BiH

"Pozdravljamo napore Moldavije da nastavi demokratske reforme, kao i Bosna i Hercegovina. Opredijeljeni smo da podržimo njihove sigurnosne i odbrambene sposobnosti te da poboljšamo njihove kapacitete za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama", zaključuje se.

Deklaraciju sa samita u Washingtonu koju su izdali šefovi država i vlada koji sudjeluju na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća u Washingtonu možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije