Sastanak kriznih štabova u FBiH: Možda će se pogoršati, proglasite stanje epidemije

Radiosarajevo.ba
Sastanak kriznih štabova u FBiH: Možda će se pogoršati, proglasite stanje epidemije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

U Sarajevu je u organizaciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva održan radni sastanak predstavnika kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva i predstavnika zavoda za javno zdravstvo kantona.

Glavna tema sastanka bila je odgovor na pandemiju COVID-19 u FBiH, bilo je govora o hronologiji poduzetih mjera vezano za pojavu COVID-19, trenutnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH, iskustvima u odgovoru na COVID-19 na razini kantona kao i prijedlogu aktivnosti u narednom periodu.

Kako je u uvodnom obraćanju kazao federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, "naša borba unutar javnozdravstvenog sustava sa COVID-19 je počela još krajem januara, i od tog dana koji izgleda tako daleko, do danas smo svi zajedno mnogo toga prošli".

"Sve to vrijeme zdravstveni sustav, predvođen profesionalcima iz područja javnog zdravlja, i uz asistenciju drugih institucija uključenih u odgovor na COVID-19 je neprestano djelovao i radio. Danas možemo reći da smo u prvom valu izbjegli crni scenarij širenja koronavirusa koji nažalost nisu izbjegle i neke mnogo razvijenije i bogatije zemlje od naše", kazao je Mandić.

Naglasio je da nije gotovo, te da su svi svjesni pogoršanja situacije: "Svjesni smo mogućnosti pogoršanja situacije, kao i sindroma sagorijevanja onih koji su iznijeli prvi val. Moramo nastaviti raditi i djelovati nesmanjenim intenzitetom."

Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez je istakao da je epidemija mogla biti proglašena i ranije, ali stanje nesreće koje je bilo proglašeno je praktično zamijenilo tu mjeru.

Jako je važno da se svi posvetimo provođenju mjera da bismo imali situaciju onakvu kakvu želimo, dodao je.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Nermin Avdić kazao je da će i pored trenutne povoljne epidemiološke situacije i u budućnosti dolaziti do pojave žarišta na određenim prostorima i ulazak virusa, te da se treba kontinuirano raditi na preveniranju.

"Prijedlog s kantona je da se proglasi epidemija u Federaciji iz razloga što bismo tada imali lakše i brže djelovanje u slučaju pojave većeg broja oboljelih, zakonska regulativa bi nam omogućila da brže djelujemo, brže provedemo mjere i da ih provodimo na samim kantonima ili u određenim općinama gdje nam se to javi", pojasnio je Avdić.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić kazala je kako je situacija u ovom kantonu u kojem se pojavilo žarište trenutno pod kontrolom, naglasivši da su epidemiološke ekipe na terenu, prikupljaju kontakte, uzimaju se uzorci.

"Čekamo rezultate i pratićemo kako će se situacije dalje odvijati. U svakom slučaju bi nam uvođenje epidemije olakšalo daljnji rad i postupanje. Ne možemo se vratiti na stanje prirodne nesreće, ali proglašenje epidemije bi nam svakako dosta pomoglo", kazala je Čolić.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić kazao je kako je i u ZDK epidemiološka situacija stabilna, iako se radi o kantonu koji bilježi najveći broj oboljelih, ali ne i najveću incidencu u odnosu na broj stanovnika.

Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 31. maja dozvoljeno je kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz prethodnu suglasnost Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije