Završen sastanak Komšića i Forte: Uskoro započeti masovnu imunizaciju građana

4
Radiosarajevo.ba
Završen sastanak Komšića i Forte: Uskoro započeti masovnu imunizaciju građana
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Delegacija Vlade KS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom i ministrom zdravstva u Kantonu Sarajevo Harisom Vranićem.

Na sastanku se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću različiti nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i Kanton Sarajevo, u borbi sa pandemijom, te mogućnostima da se dodatno pomogne zdravstvenom sistemu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je ponudio svoju pomoć premijeru Forti kako bi se zajedničkim snagama svih nivoa vlasti pomoglo građanima, i što prije pod kontrolu stavila epidemiološka situacija u Sarajevu.

U cilju osiguravanja uslova za što skoriji početak masovne imunizacije građana u Bosni i Hercegovini, prihvaćen je prijedlog Vlade KS koja je predložila da Predsjedništvo BiH inicira direktan kontakt Vijeća ministara BiH sa proizvođačima vakcina protiv koronavirusa i izvan COVAX sistema.

Konstatovano je da su u potpunosti neprihvatljiva opravdanja kao i inertnost Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a koja se tiču kašnjenja u vezi sa nabavkom vakcina.

Sagovornici su se složili sa prijedlogom o uvođenju sistema kontrole prelaska državne granice u smislu poštovanja epidemioloških preporuka kao što je mjera obaveznog posjedovanja negativnog rezultata PCR testa ili dokaza o vakcinaciji prilikom ulaska u zemlju, imajući vidu potrebu za tim jer dolaze vjerski blagdani kada je kretanje ljudi prema BiH intezivnije.

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo zatražila je od člana Predsjedništva BiH da pokuša sa vlastima entiteta RS koordinirati ujednačavanje mjera koje se poduzimaju radi sprječavanja daljeg širenja koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije